Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Gisela

Desinformation sprids om att svenskar dött i Poltava: ”Sannolikt från Ryssland”

Uppdaterad 15.06 | Publicerad 14.36

Över 50 personer har mist livet efter tisdagens attack mot en militär skolbyggnad i ukrainska Poltava.

Nu sprids uppgifter på sociala medier om att svenska militärer dött i angreppet.

– Det här är en desinformationskampanj sannolikt från Ryssland, säger Therese Fagerstedt vid Försvarsmakten.

Följ ämnen
Ukraina

Två ballistiska robotar lyckades ta sig igenom Ukrainas luftförsvar under gårdagen och slog därefter ned mot en militär skolbyggnad och en närliggande vårdfastighet, rapporterar ukrainska medier.

Attacken är en av de blodigaste sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina 2022. På onsdagen hade dödssiffran stigit till 53 personer och runt 300 har skadats.

Men samtidigt som räddningsarbetarna gräver i rasmassorna sprids uppgifter på sociala medier om att svenska militärer dött i angreppet.

– Det här är en desinformationskampanj sannolikt från Ryssland. Det är ingenting nytt, men något som ökat under den senaste tiden och blivit en del av vår vardag, säger Therese Fagerstedt, presschef vid Försvarsmakten.

Volontärarbetare fick sin identitet kapad

På sociala medie-plattformarna Reddit och X påstår flera användare att ”svenska militärinstruktörer dött i Poltava-attacken”.

Uppgifterna kommer från en volontärarbetare som hävdar att hon kände en av instruktörerna i ett Facebook-inlägg. Men det har nu tillbakavisats av volontärarbetaren själv. På sitt riktiga konto skriver hon att ”min identitet använts i en rysk desinformationskampanj”.

– Det här är ett välkänt verktyg inom den ryska verktygslådan när vi pratar om hybridkrigsföring. Syftet kan vara att man vill påverka det svenska stödet till Ukraina eller skapa oro bland befolkningen, säger Therese Fagerstedt.

De falska uppgifterna sprids på bland annat X och Reddit.

”Något vi måste vänja oss vid”

Ryssland lägger stora resurser på den här typen av kampanjer riktade mot väst, enligt Fagerstedt.

– Det här ställer ännu högre krav på hur vi hanterar information som sprids på nätet och vår källkritik. Att den här typen av felaktig information sprids är något vi måste vänja oss vid, säger hon.

Utrikesdepartementet har inga uppgifter om skadade svenskar efter attacken i Poltava, skriver de i ett mejl. Aftonbladet söker även volontärarbetaren som fått sin identitet kapad.