Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Alfhild, Alva

Paasikivi efter attacken: Ukraina behöver stöd

Marcus Alexandersson/TT

Uppdaterad 14.22 | Publicerad 14.05

Joakim Paasikivi, före detta överstelöjtnant och tidigare lärare i militär strategi vid Försvarshögskolan. Arkivbild.

Bristfälligt luftvärn och för lite stöd från väst är två förklaringar till den ryska attacken mot Poltava, enligt militärexperten Joakim Paasikivi.

Över 40 människor har dött och minst 180 har skadats i ett ryskt robotangrepp mot Poltava, enligt Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Angreppet ska, enligt Ukraina, ha varit riktat mot ett ”utbildningsområde”. Ryssland säger att angreppet var riktat mot en militär sambandscentral.

– Ukraina har i närtid drabbats av de största robotattackerna från Ryssland under hela kriget, säger militärexperten Joakim Paasikivi.

Att just ett mål i Poltava, cirka 35 mil sydost om huvudstaden Kiev, drabbas på det här sättet tillskriver Paasikivi ett bristande luftvärnssystem.

– Ukraina har inte fått de luftvärnssystem som man önskat och bett om. Det gör att orter som Poltava och andra mindre orter har ett avsevärt sämre försvar. Och riskerar, som vi ser, att drabbas av större förluster. Ryssland har helt enkelt en större möjlighet att träffa med sina robotar.

Paasikivi vill inte spekulera i detaljerna kring den ryska attacken, men säger att den i stort följer det redan etablerade mönstret i kriget.

– Tyvärr har vi inte sett någon skillnad i omvärldens stöd till Ukraina. Väst generellt sett är senfärdiga, tycker jag, med stödet till Ukraina.

I Zelenskyjs inlägg på sociala medier om attacken understryker den ukrainske presidenten återigen behovet av luftvärn till landet:

”Vi fortsätter att uppmana alla i världen som har makten att stoppa den här terrorn: Ukraina behöver luftvärn och luftvärnsmissiler nu, inte sådant som ligger på lager. Långdistansattacker som kan skydda oss från rysk terror behövs nu, inte senare. Varje dag det dröjer betyder, tyvärr, ytterligare förlorade liv.”