Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Alfhild, Alva

Zelenskyj: 40 döda i rysk attack

Uppdaterad 15.57 | Publicerad 13.26

Förödelse i Poltava efter attacken.

41 personer har dödats och 180 skadats i ett ryskt robotangrepp mot staden Poltava, uppger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Attacken är en av Rysslands värsta sedan invasionen av Ukraina inleddes 2022, sett till döda och skadade.

– De ryska skitstövlarna måste straffas för detta, säger Zelenskyj.

Följ ämnen

Presidenten skriver på Telegram att attacken genomfördes på tisdagsmorgonen av två ballistiska robotar mot en utbildningsinstitution och ett sjukhus i staden Poltava, som ligger omkring tio mil från Ryssland.

Enligt den Putinvänliga Telegram-kanalen Baza träffades byggnaderna av Iskander-robotar. En rysk tjänsteman, Vladimir Rogov, uppger att attacken utfördes mot en militär utbildningsanstalt enligt Telegram-kanalen Astra.

– En byggnad blev delvis förstörd. Människor befann sig under spillrorna. Många kunde räddas. Mer än 180 personer skadades. Tyvärr dog många. Vid denna tidpunkt är det känt att 41 personer har dött. Mina kondoleanser till alla anhöriga och vänner, skriver Zelenskyj enligt BBC.

Ukrainska nyhetssajter bekräftar att en av de träffade byggnaderna är en militär skola. Enligt den oberoende exilryska sajten Meduza rör det sig om Poltavas militära institut för telekommunikation och information.

Militärinstitutet ska ha träffats av robotar i samband med att omkring 500 militära kadetter stod uppställda på gården, uppger exilryska nyhetssajten Current Time.

Den ukrainska politikern Mariana Bezuhla kritiserade på tisdagseftermiddagen det inträffade. Hon hävdade att det var en upprepning av en tidigare händelse, när den 128:e ukrainska brigaden träffades av fiendeeld i samband med att ukrainska soldater stod uppställda för att belönas med utmärkelser.

Ukrainska försvarsministeriet skriver att ”Ryssland har utfört en barbarisk attack mot en av stadens utbildningsinstitutioner”.

Zelenskyj uttalar sig om attacken.

All tillgänglig räddningstjänst har kallats till området. Nu har han beordrat en snabb utredning kring omständigheterna runt attacken.

– Jag uttrycker min tacksamhet gentemot alla som hjälper människor och räddar liv på plats, tillägger Zelenskyj.

25 skadade människor kunde tas om hand, varav elva från ruinerna, tack vare insatser från lokala invånare och sjukvårdare, skriver Ukrainas försvarsministerium enligt Kyiv Independent.

Försvarsministeriet uppger att tiden som förflöt mellan flyglarmet och robotarnas nedslag var så kort att många inte hann ner i skyddsrummen. De drabbades av den ryska attacken när de befann sig på gatan, enligt tidningen The Insider.

Enligt den ukrainska tidningen Suspilne inträffade två explosioner omkring klockan 09:10 lokal tid på tisdagsmorgonen. Flyglarmet ljöd bara i två minuter innan roboterna slog ned.

Poltavas invånare uppmanas att lämna blod, skriver Telegram-kanalen Insajder UA.

Experten: En ren terrorattack

Roger Djupsjö är major och lärare på Försvarshögskolan. Han menar att attacken sker för att Ryssland vill bryta ned Ukraina.

– Det är inte första och lär inte vara sista gången. Ryssland fortsätter med att terrorisera Ukraina för att helt enkelt få folket krigstrött, säger han och fortsätter:

– Som jag förstått det är det är ju inget militärt mål utan detta är ett civilt mål. Och stämmer det är det en ren terrorattack som enbart är till för att sänka det ukrainska motståndet.

Med sådana här attacker vill Ryssland få det ukrainska folket att känna att det inte finns anledning att fortsätta, menar han.

– Men det finns många exempel från historien om hur detta bara får folk mer fast beslutet att fortsätta motståndet mot någon som inte visar det minsta barmhärtighet eller följer krigets lag.

Roger Djupsjö.

”Bryter mot alla konventioner”

Bloomberg rapporterar att dagens attack mot Poltava är en av de dödligaste sedan Kremls invasion började i februari 2022.

– Om siffrorna stämmer är det en av de dödligaste attackerna. Anledningen var också att man inte hann lämna platsen från det att flyglarmet gick till att robotarna slog ned, säger Roger Djupsjö.

Zelenskyj skrev på Telegram att det ligger ett sjukhus nära det område som träffats. En taktik Ryssland tagit sig till av tidigare, förklarar Roger Djupsjö.

– För att försvåra för Ukraina att ta hand om skadade. Detta är ett sätt ryssland använt sig av, det är tyvärr inte oväntat. Man bryter mot alla konventioner som finns om vad som är tillåtet och inte, säger han.

– Det är ett sätt att visa hur hänsynslös man är.