Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Justus, Justina

Uppgifter: Flicka på rymmen från HVB-hem vid skjutning

Uppdaterad 21.35 | Publicerad 21.23

Poliser i Hovsjö efter skjutningen i somras.

När flickan greps misstänkt för en skjutning i Södertälje var hon på rymmen från sitt HVB-hem.

Enligt uppgifter ska hon ha rekryterats och blivit erbjuden att skjuta i utbyte mot narkotika och pengar.

Bara 15 år gammal sitter hon nu häktad misstänkt för mordförsök.

Den 23 juli avlossades flera skott i stadsdelen Hovsjö i Södertälje där flera personer ska ha blivit vittne till händelsen. En man träffades av skotten men överlevde mirakulöst mordförsöket.

Dådet var ett i raden av flera våldsdåd som drabbade Södertälje inom loppet av bara några dagar efter att polisen hävt säkerhetszonen i staden. Inte långt efter skjutningen kunde en 16-årig pojke och en 15-årig flicka gripas misstänkta för grovt vapenbrott och försök till mord.

Uppgifter: Ville göra ”jappish”

Flickan var, enligt uppgifter, på rymmen från det HVB-hem där hon var placerad när skjutningen inträffade. Ett hem som flickan var placerad på för att skyddas från att dras in i brottslighet.

Enligt Aftonbladets uppgifter ska flickan ha fått erbjudande om våldsuppdrag redan i våras. 15-åringen fick då bland annat information om att det fanns många ”rusher” att ta och att hon kunde få bra pengar för det, enligt en källa med insyn.

Flickan fick även frågan om hon ville göra en ”jappish”, vilket i den kriminella gängmiljön är ett slangord för att skjuta ihjäl någon. För det skulle 15-åringen ha blivit erbjuden 50 000 kronor, enligt uppgifter. 

Och erbjudanden om våldsuppdrag till flickan fortsatte.

Senare under våren fick 15-åringen även frågan om hon ville ta ett uppdrag i södra Sverige som gick ut på att skjuta mot en lägenhetsdörr, enligt uppgifter.

Flera unga misstänkta

I en gruppchatt ska flickan, enligt uppgifter, ha uttryckt att hon var redo att ta sig an uppdraget i utbyte mot narkotika.

Kort senare greps flickan tillsammans med en 16-årig pojke misstänkt för försök till mord och grovt vapenbrott. Innan skjutningen inträffade ska flickan haft ett videosamtal med en person som visat hur vapnet skulle hanteras, enligt uppgifter.

Ytterligare två ungdomar häktades under veckan.

Åklagare Ida Arnell är förundersökningsledare i fallet.

”Det jag kan säga är att fyra ungdomar är häktade i ärendet för olika typer av medverkan. Vi utreder vad motivet till brottet kan vara och vem och vilka som kan vara anstiftare”, skriver Ida Arnell i en kommentar.

Efter skottlossningen hittade polisen ett vapen i en skogsdunge i närheten.

Rekryterar från HVB-hem

Att unga tjejer tar sig an allt grövre våldsuppdrag är ingenting nytt. Tvärtom har tjejers roll i den kriminella gängmiljön gått från att ha haft en passiv roll till en mer aktiv sådan. Polisen har sett hur flickor utnyttjas som till exempel lockbete av kriminella nätverk, ett fenomen som har dykt upp i flera förundersökningar som kopplas till gängkriminalitet under åren.

Nu är även de unga tjejerna redo att ta sig an ”jappningar”, det vill säga, skjutningar i utbyte mot knark eller pengar.

Nyligen dömdes en 16-årig flicka till sluten ungdomsvård i två år och två månader för medhjälp till mord efter trippelmorden i Västberga och Tullinge i Stockholm förra året. Bara timmar innan mordet i Tullinge shoppade den flickan loss tillsammans med sin pojkvän för tiotusentals kronor.

Och innan sommaren åtalades en 20-årig kvinna misstänkt för att ha skjutit ihjäl en 17-årig pojke i Norrköping i december i fjol. Enligt åtalet skulle kvinnan ha stämt träff med pojken och avlossat skotten som dödade honom. Men i tingsrätten friades kvinnan på åtalspunkten som rör mord och dömdes till 12 års fängelse för försök till mord efter att ha skjutit genom en lägenhetsdörr där flera personer befann sig.

Polisen har nyligen varnat för att flera HVB-hem drivs av organiserad och släktbaserad brottslighet, enligt en kartläggning av Sis- och HVB-hem som polisen genomfört undre 2023. I den rapporten framgår även att gängmedlemmar anställts på hemmen.

– Vi placerar barnen i en miljö som gör att de sannolikt kommer ut i sämre skick efter tiden på HVB, har polisen Peter Allheim sagt i en intervju med Dagens Nyheter.

Följ ämnen i artikeln