Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Alfhild, Alva

Blodbad när ryska robotar slog ned i Poltava

Martin Mederyd Hårdh/TT, Henrik Samuelsson/TT

Uppdaterad 16.04 | Publicerad 13.25

Över 45 liv har krävts i ett ryskt robotangrepp mot staden Poltava, enligt Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Det florerar också uppgifter om många fler döda sedan två Iskander-robotar slagit ned. Målet tycks ha varit en militär kommunikationsskola som ligger bredvid ett sjukhus.

Enligt presidentens uppgifter – som han understryker är preliminära – slog de två ballistiska robotarna ned i ett område med militära skolbyggnader i anslutning till vårdfastigheter.

”Folk hamnade under rasmassorna. Många räddades”, skriver Zelenskyj i sitt inlägg som publicerats i sociala medier.

I ett senare inlägg av presidentfrun Olena Zelenska meddelar hon att 47 dödats och över 200 skadats.

Dammiga kvarlevor

Svårverifierade bilder som publiceras av bland andra Ukrainas statliga medier visar omfattande förstörelse på tisdagsmorgonen i ett område med flera flervåningshus, varav ett som har fått en stor del av fasaden bortsprängd.

Det framgår inte om dödsoffren är civila eller militärer. Normalt sett redovisar Ukraina endast civila dödsoffer, men i det här fallet kan distinktionen vara svår att göra – området ska ha varit fullt med dels kadetterna från militärskolan, dels andra människor från skolan och vårdsektorn.

Ukrainas försvarsdepartement kallar det en barbarisk rysk attack.

”Tidsintervallet mellan larmet och de dödliga robotarnas nedslag var så litet att de träffade människor just när de höll på att ta sig till skyddsrum”, skriver departementet.

Regimlojala ryska krigskommentatorer skriver i sociala medier att det tycks ha varit ett lyckat och ”extremt effektivt” anfall mot Ukrainas elektroniska krigföringsförmåga.

Långsamma leveranser

Zelenskyj menar att blodbadet är ett resultat av långsamma leveranser av utlovad militär hjälp till Ukraina.

”Ukraina behöver luftvärn och robotar nu, inte väntande i förråden”, skriver han på Telegram. ”Varje dag som går med förseningar betyder tyvärr fler förlorade liv”.

Poltava har flera hundra tusen invånare och ligger drygt tio mil från gränsen till Ryssland, längre inåt landet än den mer krigsdrabbade storstaden Charkiv.

För svensk del är Poltava känt som platsen för det största slaget under det stora nordiska kriget på 1700-talet. Slaget ägde rum mellan Sverige och Ryssland sommaren 1709.