Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Fatima, Leila

Paasikivi: Det mönster som finns är att förstöra

Malin Carlsson/TT

Uppdaterad 07.59 | Publicerad 05.46

Samtidigt som Ukraina av allt att döma vinner mark i den ryska Kurskregionen så riktar Ryssland omfattande anfall mot flera delar av Ukraina. Men enligt militärexperten Joakim Paasikivi finns inget direkt samband.

– Nej, det hade kommit oavsett, säger han.

Under två nätters tid har hundratals drönare och robotar avfyrats från Ryssland och hotat stora delar av Ukraina.

Samtidigt skulle en ny front kunna vara på väg att skapas i Kurskregionen i Ryssland, efter att Ukraina inledde sin överraskningsoffensiv där för tre veckor sedan.

Men att de ryska attackerna skulle vara ett svar på den ukrainska offensiven, det tror inte militärexperten Joakim Paasikivi.

”Intensifierad bombkampanj”

– Nej, det hade kommit oavsett. Vi har sett en intensifierad bombkampanj under året.

– Vi har en sådan lust att se mönster att vi alltid letar efter det. Men det mönster som finns är en rysk ambition att förstöra det ukrainska elnätet för att göra Ukraina industriellt och ekonomiskt ödelagt.

– Den ryska ambitionen är att vinna kriget, det förändrar inget.

Som vid flera tidigare tillfällen har Ryssland riktat in sig på den redan hårt ansatta ukrainska energiförsörjningen. På flera håll, däribland i huvudstaden Kiev, slogs strömmen ut under måndagen och stora elbolag i landet införde nödstopp i strömförsörjningen.

– Det är ett led i Rysslands försök att göra Ukraina obeboeligt som modernt land, säger Joakim Paasikivi.

”Vill få ukrainarna ge upp”

– Ända sedan 2022 försöker man få befolkningen att inte ha någon uppvärmning och inget fungerande liv i städerna. Det skulle i sin tur kunna skapa en flyktingvåg. Jag tror att den ambitionen säkert finns kvar.

– Man vill få ukrainarna att ge upp sitt land.