Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Fatima, Leila

KI-forskaren i nazist-chatt: förnekar Förintelsen

Uppdaterad 07.08 | Publicerad 06.19

Forskaren lämnade en tjänst i USA för att fortsätta sin forskarbana i Stockholm.

Han är anställd som forskare på Karolinska institutet.

Men han deltar också i nazistiska NMR:s interna chatt. Där förnekar han Förintelsen.

”Det är bra att vara antisemit”, skriver forskaren i chatten.

Forskaren, en man i 40-årsåldern, är i dag anställd vid Karolinska institutet, ett av världens ledande medicinska universitet. För ett antal år sedan lämnade forskaren en tjänst i USA för att fortsätta sin forskarbana i Stockholm.

Men han deltar även i en av NMR:s interna gruppchattar, som Aftonbladet har tagit del av. Det handlar om över tusen meddelanden mellan flera av den numera terrorklassade organisationens framträdande medlemmar.

I gruppen ingår ett 20-tal personer, framför allt män men även en handfull kvinnor. Här finns personer som är tydliga utåt med sitt engagemang i NMR, men också personer som valt att inte vara offentliga med sin koppling till organisationen.

Global terroristorganisation

Innehållet i nazisternas chatt är kraftigt antisemitiskt och homofobiskt, en ton som forskaren vid KI bidrar till. Han skriver bland annat:

Sedan den 1 juli i år är det enligt svensk lag förbjudet att förneka Förintelsen. Men det hindrar inte KI-forskaren att i chatten skriva att Förintelsen aldrig ägt rum. Samma dag som lagen träder i kraft, skriver han:

Den 14 juni i år klassar USA nazistiska NMR som en global terroristorganisation. Beslutet innebär att det är olagligt för amerikaner att genomföra affärer med Nordiska motståndsrörelsen. Nazisterna i chatten tar vid flera tillfällen upp att terrorklassningen kan komma att försvåra kontakten med nazister i USA.

Men forskaren i gruppen tycks inte bekymrad och fortsätter att skriva med de andra nazisterna i chatten även efter terrorklassningen. Samma kväll som terrorklassningen blir känd skriver han:

”Råder nolltolerans”

Aftonbladet har varit i kontakt med Karolinska institutet och berättat om forskarens engagemang samt att han förnekar Förintelsen. KI:s pressavdelning kräver dock att få ta del av faktaunderlaget samt att få frågorna på mejl för att ställa upp på en intervju.

”På KI råder nolltolerans mot rasism, diskriminering och trakasserier mot medarbetare, samtidigt kan vi inte agera utan konkreta och tydliga indikationer på detta. Finns sådana måste vi utreda det”, skriver KI:s presstjänst i ett mejl.

Aftonbladet har i granskningen ”Nazistchattarna” bland annat avslöjat att framträdande nazister i chatten skriver att de vill eller uppmuntrar till mord på justitieministern. I chatten har även en av de dömda nazisterna delat en bild på vad som ser ut att vara ett halvautomatiskt jaktvapen, AR-15.

Aftonbladet söker forskaren på Karolinska.

Aftonbladet har varit i kontakt med Karolinska institutet och berättat om forskarens engagemang.