Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Rolf, Raoul

Här poserar nazisten med automatvapen

Uppdaterad 12.45 | Publicerad 12.21

Nazister uppmuntrar varandra att gå med i hemvärnet.

I NMR:s hemliga interna chatt poserar en av dem på bild med vad som ser ut att vara ett halvautomatiskt jaktvapen.

”Stackars jävel som lät dig låna den”, svarar en av nazisterna.

För snart ett år sedan sköts två svenskar ihjäl i ett terrordåd i Bryssel inför en fotbollslandskamp mellan Belgien och Sverige. Vapnet som användes var en AR-15, ett halvautomatiskt vapen.

AR-15 användes även vid mordförsöket på Donald Trump i somras, och det är vanligt förekommande i amerikanska masskjutningar med många dödsoffer.

”Inge lossas saker ;). Ruger mpr”, skriver nazisten Johan Staaf som lägger ut bilden.

Dömd för vapenbrott

Samma vapen tycks även svenska nazister ha tillgång till.

I NMR:s hemliga interna chatt, som Aftonbladet tagit del av, lades i maj i år en bild ut på vad som ser ut att vara ett halvautomatiskt vapen, en AR-15.

Nazisten Johan Staaf, som är den som lägger ut bilden skriver:

Han är sedan tidigare dömd för ringa vapenbrott och brott mot lagen om explosiva varor.

Nazisten Joakim Kannisto svarar i chatten:

Johan Staaf svarar:

Han lägger även ut en bild på ammunition som ligger ovanpå ett öppet vapenskåp samt en skärmdump från en svensk nätbutik där det framgår att vapnet kostar 18 495 kronor.

Av bilden som Aftonbladet tagit del av går det dock inte att avgöra om vapnet är äkta eller inte. Det menar flera vapenexperter som Aftonbladet varit i kontakt med.

Johan Staaf i svart pikétröja, sommaren 2024.

Den som är dömd för vapenbrott och engagerad i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen ska inte få ha jaktlicens och därigenom inte heller möjlighet att köpa vapen på laglig väg, enligt flera domar från Högsta förvaltningsdomstolen.

Över tusen inlägg

Av en dom från juni i år framgår att Nordiska motståndsrörelsen, enligt Säkerhetspolisen, har en ”våldsam framtoning och flera anhängare har dömts och misstänkts för grova och ideologiskt motiverade våldsbrott” samt att NMR ”framhäver rätten till självförsvar och att det inom organisationen finns en fascination för skjutvapen”.

Chattarna som Aftonbladet tagit del av och återskapat ordagrant, omfattar fler än tusen inlägg där nazisterna bland annat skriver om hur man ska förbereda sig inför krig.

En medlem i chatten skriver i början av juni, före USA terrorklassade NMR, att hon hoppas att alla har ”gjort sitt yttersta för att förbereda sig för de troligtvis kommande svåra tiderna.”

En nazist i chatten med militär bakgrund delar en packplan för amfibieskyttet samt foldern Soldaten i fält, om hur man behåller ett ”högt stridsvärde” och förflyttar sig till fots.

Nästeschefen i Stockholm, nazisten Jonas Andersson, skriver i chatten att medlemmarna bör förbereda sig genom att gå med i en skytteklubb.

Han skriver:

En nazist i gruppen, en kvinna, skriver att eftersom hon inte har några nedgrävda vapen så får hon laga mat medan de dödar fienden:

– Jag äger inga vapen överhuvudtaget och har aldrig gjort, säger Johan Staaf till Aftonbladet.

Fotnot: Meddelandena i denna artikel är ordagrant återgivna, men återskapade av Aftonbladet.