Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Fatima, Leila

En död i lömskt myggvirus – åtgärderna skärps

Uppdaterad 01.20 | Publicerad 00.55

Varningar har satts upp i Plymouth.

USA skärper åtgärderna mot den lömska myggsmittan EEE.

Fall har registrerats i flera delstater och på tisdagen meddelade myndigheterna att en person har dött.

Nu stängs parker ner och invånare i flera samhällen uppmanas att inte gå ut på kvällen.

Dödsfallet i den ovanliga sjukdomen EEE – Eastern equine encephalitis – är det första i år i USA, skriver NBC News.

Det meddelades av hälsomyndigheterna i New Hampshire på tisdagen. Patienten var hemmahörande i staden Hampstead och dog på sjukhus efter svåra neurologiska symtom.

Ytterligare fyra sjukdomsfall har hittills i år bekräftats i Massachusetts, New Jersey, Vermont och Wisconsin, uppger CDC som är USA:s motsvarighet till Folkhälsomyndigheten.

Så hög är dödligheten

EEE – som inte finns i Sverige – sprids av smittade myggor. De flesta människor märker inte ens att de är infekterade, men andra drabbas enligt NBC av typiska virussymtom som feber, frossa, huvudvärk och diarré. I vissa fall utvecklar patienten encefalit (hjärninflammation) eller meningit (hjärnhinneinflammation).

Enligt CDC dör omkring 30 procent av de som smittas. De flesta av dessa mister livet inom tio dagar efter första symtomen, men förloppet kan även vara utdraget över flera år.

Den höga dödligheten gör att myndigheterna i USA alltid är på alerten mot viruset. I Massachusetts har åtgärderna skärpts på flera håll de senaste veckorna.

Efter att en man i 80-årsåldern bekräftats smittad i den lilla staden Oxford, några mil sydost om Boston, höjde kommunen risknivån från ”förhöjd” till ”kritisk”. Invånarna uppmanas nu att stanna inomhus efter klockan 18 på kvällen när myggen är som mest aktiva. Rekommendationen är i kraft ända tills den första frosten kommer och omfattar även tre intilliggande samhällen.

På flera håll i delstaten bekämpas nu myggen med insektsgift. I kuststaden Plymouth, längre åt sydväst, har parker och grönområden stängts av under dygnets mörka timmar efter att viruset påträffats i en sjuk häst.

Bil åker runt i bostadsområde och släpper ut myggmedel för att bekämpa viruset redan år 2020 i USA.

”Extremt allvarlig sjukdom”

EEE är inte bara associerad med hög dödlighet. Många smittade har kvar långtidssymtom och blir aldrig helt friska. Enligt CDC handlar det bland annat om nedsatt intellektuell kapacitet, personlighetsstörningar och slaganfall.

De anhöriga till den smittade mannen i Oxford gick via lokala myndigheter ut med en vädjan till invånarna om att följa rekommendationerna.

”De vill att folk ska vara medvetna om att detta är en extremt allvarlig sjukdom med hemska fysiska och känslomännsiga konsekvenser även om man överlever”, skriver Oxfords kommunchef Jennifer Callahan.

Genrebild.

Så skyddar man sig

De allvarliga orden till trots är 2024 ännu inget rekordår för EEE i USA. Förra året registrerades sju fall och det är ännu längre kvar till siffran från 2019 då 38 personer bekräftades smittade.

Samtidigt sprids en annan myggburen sjukdom – West Nile-feber – i USA. Hittills i år har 289 fall bokförts i 33 delstater.

– Alla bör förebygga myggbett när de är utomhus, säger New Hampshires delstatsepidemiolog Benjamin Chan enligt NBC.

Han specificerar åtgärderna så här:

Använd myggsprej med DEET eller picaridin.

Gå klädd i löst sittande kläder som täcker armar och ben.

Undvik att vatten kan bli stående i exempelvis krukor, fågelbad och leksaker.

Följ ämnen i artikeln