Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Rolf, Raoul

Stort moderatmöte på exklusivt hotell: ”Intern kritik”

Uppdaterad 15.19 | Publicerad 15.18

Ulf Kristersson och de andra M-topparna samlas på Steam hotell i Västerås på torsdag.

Moderatledningen kritiseras internt för dålig kommunikation – något som man enligt Aftonbladets uppgifter försöker lösa med en ny specialinrättad tjänst.

På torsdag samlas hela partiet för ett möte på ett exklusivt hotell i Västerås.

– Mycket handlar om att stävja den interna kritiken. Vi låter oss bli överkörda av Sverigedemokraterna, säger en tung M-källa.

Det stora moderatmötet hålls på Steam hotell i Västerås, media får inte närvara. Kommunpolitiker, riksdagsledamöter, partiledning, ministrar och statsminister Ulf Kristersson väntas delta.

Enligt uppgifter till Aftonbladet är det officiella syftet en uppstart inför politikhösten – men i delar av partiet ses det mer som ett krismöte.

Moderaterna har regeringsmakten men lyfter inte i opinionen. Tvärtom har partiet parkerat sig runt 20 procent och ligger stundtals under Sverigedemokraterna i opinionsmätningar.

– Folk pratar om ”det glada 20-procentspartiet” internt, säger en tung M-källa.

Martin Borgs.

Förlorar makten om flykten inte upphör

Partiledningen är högst medveten om sifferkrisen och har tagit fram en plan för hur väljare som flytt ska återvända. Planen presenterades under en partistämma i Umeå förra hösten. Partiledningen med biträdande partisekreterare Martin Borgs i spetsen vädrade då sin oro över att M tappar i storstäder och bland kvinnor.

– Vi måste vända trenden i storstäderna om det ska bli en moderat regeringen även efter 2026, sa Borgs i en intervju med Aftonbladet.

Partiledningens plan skapade omgående motsättningar i Moderaterna. Kritiken, som fortfarande finns kvar, går ut på att liberala förslag som för att locka storstadsväljare skrämmer bort väljare på landsbygden. Exempel som nämns är politik på klimatområdet som vindkraft och bilfria innestäder.

Tvåa på bollen

Ytterligare en huvudvärk för partiledningen är kommunikationsproblem. En M-källa uppger för Aftonbladet att det finns en uppfattning inom M att det går bra på flera politikområden – bland annat rättspolitik och migrationspolitik. Det stora problemet är att kommunikationen inte fungerar utåt.

Partiet har upprepade gånger körts över av Sverigedemokraterna som enligt källan upplevs som mer på hugget. Ett exempel som nämns är kommunikationen om sänkt bränsleskatt förra året där SD var blixtsnabba att ta åt sig äran och få ut nyheten i sina sociala kanaler, trots Moderaternas arbete med frågan.

– En moderatledd regering levererar – men vi är ändå tvåa på bollen vad det gäller att få ut informationen. Vi låter oss bli överkörda för att vi inte har kompetensen internt, säger källan.

Moderaterna ska nu tillsätta en ny tjänst, specialutformad för att arbeta med att locka tillbaka väljare inför nästa riksdagsval. Den nya tjänsten har titeln ”operativ chef” och ska arbeta på riksorganisationen.

Steam hotell i Västerås.

Missnöje med ny chef

Aftonbladets källa uppger att utlysningen av tjänsten har tagits emot med förvåning internt. Att tillsätta ännu en chef, som dessutom ska ha samma arbetsuppgifter som den biträdande partisekreteraren redan har, upplevs som slösaktigt och felprioriterat.

– Vi har blivit alldeles för chefstunga. Ingen förstår varför vi ska ha ytterligare en. Det kostar väldigt mycket pengar och tar resurser. Vi hade kunnat anställa politiska sekreterare eller kommunikatörer i stället.

På moderatmötet ska Martin Borgs och Siri Steijer, som är Ulf Kristerssons presschef, enligt Aftonbladets uppgifter hålla ett anförande. Enligt M-källan ses detta internt som ett sätt att försöka hantera den interna kritiken och missnöjet med kommunikationen.

– Partiledningen känner av att det finns en underliggande kritik. De har i princip tvingats fram för att säga något som lugnar kritikerna, säger M-källan.

Aftonbladet har sökt Martin Borgs och Siri Steijer. Steijer hänvisar till Moderaternas pressavdelning. Presschef Amos Friedman skriver i ett sms att mötet är internt och att det inte ges tillfälle för intervjuer. ”Partiet samlas med jämna mellanrum för att företrädare från olika nivåer ska kunna träffas och utbyta erfarenheter”.

Olof Svensson