Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Rolf, Raoul

Liknar judar vid cancer – tatuerar in Hitlers namn

Publicerad 18.24

De liknar judar vid cancer.

Tatuerar in Adolf Hitlers namnteckning på kroppen.

Och i deras hemliga chatt skriver nazisterna också att ingen gråter när en synagoga skändas.

Så skriver en 33-årig nazist i den nu terrorklassade organisationen Nordiska motståndsrörelsen den 13 juni i år i en intern nazistchatt. Hon skriver även grova antisemitiska inlägg, bland annat om att med mynt locka in judar i en brinnande vedspis.

Aftonbladet kan nu i ett unikt material visa vad medlemmar från den terrorklassade organisationen NMR skriver i sina interna chattar – återskapade av Aftonbladet men ordagrant återgivna.

Inlägg som enligt experterna mycket väl kan utgöra brott.

Medlemmar i NMR på väg för att protestera mot Pridefestivalen i Stockholm i augusti.

Förnekar Förintelsen

Sedan den 1 juli i år är det förbjudet enligt lag att förneka förintelsen. Kvällen före lägger nästeschefen i Stockholm, Jonas Andersson, ut en bild från en nedbrunnen eldstad i chatten och skriver: 

”I morgon är det olagligt, så passar på att förringa förintelsen. Detta är mer aska än vad som någonsin producerats i något s.k. förintelseläger.”

Dagen därpå – när lagändringen trätt i kraft – skriver en av deltagarna i chatten, en 40-årig man, att förintelsen är en lögn. En 33-årig kvinna svarar: ”Hitler ville det bästa för sitt folk”. Hon skriver också att han ”var älskad och är saknad” samt ”Judarna gasades inte”. 

Nazisten Anders Jonsson svarar:

Den 40-åriga mannen som nyss förnekat Förintelsen svarar:

Några dagar senare skriver nazisten Joakim Kannisto ett långt inlägg som avslutas med: ”Fö så är förintelsen en lögn”.

Han skriver även: ”Ingen gråter när en synagoga skändas. Gjordes nåt kul med dockor o skit mot den i Norrköping för ett gäng år sedan”.

I samband med att USA terrorklassar NMR skriver nazisten Anders Jonsson att USA är ”ägt och styrt av judar och judisk makt. En cancer i mänskligheten”.

Experten: Sannolikt brott

Aftonbladet har delat ett avidentifierat material med Mårten Schultz, professor i civilrätt, forskare och lärare vid Stockholms universitet. 

Han säger att flera inlägg i chatten kan utgöra brottet hets mot folkgrupp och att inläggen som förnekar Förintelsen efter lagändringen sannolikt utgör brott.

Mårten Schultz säger att inläggen som förnekar förintelsen sannolikt utgör brott.

För att det ska räknas som hets mot folkgrupp är inte spridningen det avgörande. Enligt Mårten Schultz räcker det med att uttalanden sprids i en mindre grupp. 

– Det är om yttrandet i sig ska anses uttrycka missaktning. Jag tror även att det som skrivs om askan kan vara hets mot folkgrupp även innan lagändringen, säger Mårten Schultz.

Han nämner fler exempel: 

– Uttalandet om judar och cancer och yttrandena ”Sieg Heil” och hyllningarna av Hitler kan vara hets mot folkgrupp, säger Mårten Schultz. 

Hitlerhyllningar

Nazisterna i chatten hyllar vid flera tillfällen Adolf Hitler. Anders Jonsson, som tidigare dömts för flera fall av hets mot folkgrupp skriver:

Den nationalsocialistiska hälsningen ”Sieg Heil”, hämtad från Hitlers Nazityskland, används vid flera tillfällen i chatten.

Nazisterna diskuterar vidare vilken bild av Hitler som skulle passa bäst på väggen. Och tre av gruppens nazister tatuerar under en konsert med Ultima Thule i somras in Adolf Hitlers namnteckning på kroppen. 

Tatueringarna hyllas av de andra i gruppen. 

En av dem skriver:

En annan skriver:

Grovt hat riktas även mot homosexuella i NMR:s interna chatt. En 41-årig man som varit aktiv i NMR sedan 2019 skriver:

En 26-årig man skriver:

Kan utgöra hets mot folkgrupp

Aftonbladet har även delat avidentifierade chattar med Expos researcher Jonathan Leman. Han säger att domstolars praxis är tydlig med att det handlar om hets mot folkgrupp, och att antalet medlemmar i chatten som Aftonbladet tagit del av gör att spridningsrekvisitet i lagen är uppfyllt. 

Leman reagerar på att ett av inläggen i den interna chatten, där Aftonbladet identifierat avsändaren som nazisten Joakim Kannisto, är exakt samma som skrivits av Joakim Kannisto i en öppen chattgrupp på appen Telegram – där avsändaren förnekar Förintelsen efter den 1 juli då den nya lagen trädde i kraft.

– Sverige lyfter i internationella sammanhang fram att vår hets mot folkgrupp-lagstiftning är ett viktigt verktyg för att stävja högerextremism. Problemet är att området inte prioriteras alls, säger han. 

”Det är fritt fram”

Han menar att svensk polis knappt initierar några ärenden alls gällande hets mot folkgrupp på internet och menar att polis och rättsväsende gjort sig beroende av ideella krafter som dokumenterar brotten, identifierar avsändaren och anmäler. Men att de ideella krafterna nu trappat ned sitt engagemang. 

– Kombinationen av att dessa krafter trappat ned med att hatbrotten begås i sociala medier och öppna chattgrupper där meddelanden gallras efter en viss tid, gör att det är fritt fram för nazister att begå hets mot folkgrupp på nätet i dag, säger Leman. 

Men han säger också att han förstår att varken den öppna polisen, som kanske inte har kännedom om chatten, eller Säkerhetspolisen via eventuell spaning inte reagerar på de brott som begås i den slutna chatt som Aftonbladet tagit del av.

Joakim Kannisto vid en NMR-manifestation i Västerås i somras.

Förvånad av uppgiften

Joakim Kannisto bekräftar i en intervju med Aftonbladet att han har tatuerat in Adolf Hitlers namnteckning på kroppen. Han säger att han aldrig utfört attentat mot en synagoga, men han beskriver två fall av skadegörelse mot en synagoga i Norrköping. Han säger dock att han inte var involverad.

Men han blir förvånad av uppgiften att han även i öppna chattar har förnekat förintelsen sedan det blev förbjudet.

– Har jag verkligen gjort det efter första juli? Det visste jag inte att jag gjort. Jag brukar hålla mig lite grann med det jag säger externt på grund av den här lagen, säger han och fortsätter:

–Men jag tycker ändå att man rent internt och med sina vänner ska kunna diskutera sånt här, avslutar han.

”Fattar du trögt?”

När Aftonbladet kontaktar Anders Jonsson blir svaret på sms: ”Pratar inte med JUDE media”.

När vi återkommer och konkretiserar våra frågor, svarar han följande: 

”Fattar du trögt JUDE-hora?”

Aftonbladet har utan framgång sökt Jonas Andersson.