Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Rolf, Raoul

NMR-toppar i chatt om att döda Strömmer (M)

TT

Publicerad 09.22

Nordiska motståndsrörelsen (NMR) vid en demonstration i Vetlanda 2022.

Medlemmar i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) skriver i en intern chattgrupp som Aftonbladet tagit del av om att döda justitieminister Gunnar Strömmer (M).

”Spontant känner jag att jag skulle kunna tänka mig att döda JUDE-lakejen Gunnar Strömmer och sitta livstid”, skriver en långvarig NMR-medlem, tidigare dömd för flera fall av hets mot folkgrupp och ofredande.

”Mina känslor säger mig att det vore en rättfärdig handling att göra”, skriver mannen vidare.

”Tänkte exakt samma sak”, svarar en man.

Diskussionen förs efter att en person i gruppen delat en intervju med Strömmer där han uttalar sig om att begränsa föreningsfriheten för exempelvis nazistiska och andra extrema sammanslutningar som begår brott.

”... har man möjlighet och det inte finns vittnen så.. kör bara”, skriver ytterligare en NMR-man.

Materialet tidningen tagit del av omfattar tusentals inlägg. Här syns grov antisemitism, hyllningar av Adolf Hitler och hot mot bland annat homosexuella.

Även flera S-politiker, som Magdalena Andersson, Annika Strandhäll och Anders Ygeman diskuteras med ett hotfullt språk. Också Miljöpartiets Alice Bah Kuhnke omskrivs i hotfulla ordalag.

”Längtar tills hon ligger i mossen”, skriver en person.

Robin Andersson Malmros, biträdande föreståndare vid Segerstedtinstitutet och lektor i polisiärt arbete vid Högskolan i Borås, beskriver för Aftonbladet materialet som tidningen tagit del av som unikt.

– Det här är ett helt oredigerat material och det är deras verkliga sätt att prata på. Det skiljer sig mot hur de uttrycker sig i redigerat material som används för att nå en bredare målgrupp.

Följ ämnen i artikeln