Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Rolf, Raoul

Judiska organisationen om NMR-chattar: ”Anses vara ultimata ondskan”

Publicerad 18.23

Antisemitismen frodas i NMR:s interna chattar.

Och allt är som vanligt.

– Vi judar anses vara den ultimata ondskan och fienden i deras världsbild, säger Aron Verständig, Judiska centralrådets ordförande.

Justitieminister Gunnar Strömmer tituleras ”JUDE-lakej” och ska mördas, USA kallas ”JewSA”, Adolf Hitler hyllas och förintelsen har aldrig skett.

När tusentals chattmeddelanden från interna NMR-chattar granskas av Aftonbladet konstateras att antisemismen är fortsatt stark inom den våldsbejakande extremhögern.

– Det är klassiskt språkbruk från dem att judarna styr världen och alla som inte agerar i enlighet med dem är judelakejer. Det är bra att ni gör den här typen av granskningar och att det kommer ut vad de pysslar med, säger Aron Verständig, ordförande i Judiska centralrådet.

Största grupperingen

– Vi tenderar att i Sverige bara kunna prata om antisemitism från ett håll samtidigt, under den senaste tiden främst från den våldsbejakande islamismen. Ibland ser man att personer långt till höger bara vill prata om antisemitism när den kommer från vänster, och vice versa.

Att den våldsbejakande högerextremismen ser juden som roten till allt ont är ingen nyhet. Så har det varit länge. Och I Sverige har NMR länge haft en pådrivande roll att driva på antisemitismen.

– NMR är ju den absolut största nazistiska grupperingen vi har i Sverige och min bild är att det går upp och ner, ibland syns de mycket och vid andra tillfällen mindre. Det varierar också mycket i landet, vi har exempelvis haft dåd i Lund och Norrköping i närtid, medan de på andra ställen inte märks alls, säger Aron Verständig.

– Eftersom det är en våldsbejakande organisation så kan det räcka med en enstaka ledargestalt i en mindre ort för att det ska få stor påverkan på den judiska gruppen just där.

Aron Verständig, Judiska centralrådets ordförande.

Även Säkerhetspolisen har märkt av att det mediala fokuset under de senaste åren legat på islamistisk terror, men myndigheten bedömer också våldsbejakande höger- och vänsterextremism som två grupperingar där terrorhoten bedöms vara bland de största i landet.

– Vi har sett hur den våldsbejakande högerextrema miljön i viss mån förändrats under de senaste åren. Det vi tidigare förknippade i termer av traditionella organisationer eller sammanslutningar där man var aktiv medlem har det nu blivit mindre viktigt, säger Fredrik Hultgren-Friberg, pressekreterare vid Säkerhetspolisen.

– Snarare ser man andra typer av tillfälliga eller nätbaserade sammanslutningar, där enskilda individer bygger sina extrema ideologier mer ”smörgårdsbordsbetonat”, och snappar upp olika delar av miljön som passar in i sammanhanget där och då.

Drivs av våldsfascination

Enligt Säkerhetspolisen gör det arbetet med att ringa och in och bekämpa miljön mer komplicerat, då individer lättare kan gå in och ur grupperingar när de företrädelsevis agerar på nätet.

Men alltjämt bedöms den våldsbejakande högerextremismen besitta just ett stort våldskapital, numera mer på individ- än gruppnivå.

– Våldsfascinationen är en tydlig komponent i den ideologiska grunden. Ibland ser man, kanske framför allt hos unga aktörer, att det snarare är våldet än ideologin som är drivkraften. Man klär våldsfascinationen i ideologiska skrudar som ska passa sammanhanget, säger Fredrik Hultgren-Freiberg hos Säkerhetspolisen.