Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lilian, Lilly

Billigare tandvård för äldre utlovas från 2026

Peter Wallberg/TT

Uppdaterad 11.11 | Publicerad 10.11

Socialminister Jakob Forssmed (KD) och Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen Linda Lindberg presenterar på fredagen nyheter om tandvården.

Regeringen tar nya steg mot en tandvårdsreform och avsätter 3,4 miljarder kronor i budgeten.

Tanken är att de som fyllt 67 år ska få ett kraftigt ökat högkostnadsskydd 2026.

– Vi kommer att genomföra den största tandvårdsreformen på över 20 år, säger socialminister Jakob Forssmed (KD) på en pressträff.

Tandvårdsreformen är en del av Tidöavtalet med Sverigedemokraterna (SD). Tanken är att dagens tandvårdsstöd ska riktas om och ge mer stöd till äldre med sämst munhälsa. För att ha råd med reformen så tas gratis tandvård för unga 19-23 år bort nästa år, vilket aviserades redan i budgeten förra hösten.

– Vi styr tandvårdens resurser mer efter behov, säger Forssmed.

– Ekonomisk knapphet är en orsak till att många äldre, trots stora behov inte går till tandläkaren. Det ger dem ett sämre liv.

Inte klart

Hur det nya högkostnadsskyddet ska utformas kan ministern inte säga i dag. Tanken är att högkostnadsskyddet för äldre med sämst munhälsa ska mer likna det som finns i sjukvården.

En utredning håller på med att ta fram ett förslag på tandvårdsreform. Förslaget ska vara klart 31 oktober. Men regeringen avsätter ändå 3,4 miljarder kronor redan nu, för att införa reformen från 1 januari 2026.

– Vi vill ge en tydlig signal inte minst till branschen så man hinner förbereda sig. Så det är ändå en rimlig ordning att avisera detta här och nu, säger SD:s gruppledare i riksdagen Linda Lindberg.

Enligt henne har Tidöpartierna fått förhandsinformation om att 3,4 miljarder är ett rimligt belopp att prognostisera för i ett första skede.

Vill gå längre

SD vill på sikt att ett förstärkt högkostnadsskydd ska omfatta hela befolkningen och har tidigare talat om en kostnad på 7 miljarder kronor.

– Här tar vi först en etapp med de äldre, säger Lindberg.

Utredningen har i uppdrag att ta fram ett förslag som ska gå att ”skala upp” från de äldre till andra delar av befolkningen.

I dag finns ett högkostnadsskydd på 50 procent för kostnader över 3 000 kronor per år, och på 85 procent för kostnader över 15 000 kronor. Men Försäkringskassan, som administrerar högkostnadsskyddet, utgår från ett referenspris för olika tandvårdstjänster som oftast är betydligt lägre än det verkliga priset.

Det finns också ett tandvårdsbidrag.