Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lilian, Lilly

Tonårspojkar räddade liv – hittades döda

Publicerad 09.11

Gabriel Johan Msiewicz-Myhre, 15.

Två norska tonårspojkar räddade en man som som hamnat i vattnet.

Men timmar senare hittas de båda döda.

– Föräldrarna har det helt förfärligt och är tyngda av sorg. Men de är ju stolta över sina söner som räddade ett liv innan, säger familjernas målsägandebiträde, Maren Eide.

I lördagskväll hade en man hamnat i vattnet utanför Talgje i norska Ryfylke. Han hade varit med om en olycka på sin vattenskoter.

Stavanger Dagblad rapporterar att ögonvittnen såg mannens vattenskoter slå över av en stor våg. Han kastades av och vattenskotern höll på att sjunka av sina skador.

Men han fick hjälp av två unga pojkar: Gabriel Johan Msiewicz-Myhre, 15, och Noah Østerhus Ask, 16 från Stavanger. Även de på vattenskoter.

De larmade kranbåten ”Restless Challenger” som kom till platsen. Besättningen fick upp mannen ur havet och transporterade honom till land.

”Är tyngda av sorg”

Men vid 13-tiden på söndagen får polisen ett annat larm. Vrakdelar tillhörande en vattenskoter har hittats i Hidlefjorden.

En sökinsats inleds och en och en halv timma senare hittas de två tonårspojkarna döda i havet utanför Tau. Men omständigheterna runt dödsfallen är oklara, skriver VG.

Noah Østerhus Ask, 16.

Maren Eide är målsägandebiträde för de två pojkarnas familjer.

– Föräldrarna har det helt förfärligt och är tyngda av sorg. Men de är ju stolta över sina söner som räddade ett liv innan, säger hon till Aftonbladet.

Hon förklarar att polisen i nuläget jobbar med att reda ut de faktiska omständigheterna runt dödsfallen.

– Utredningen är igångsatt, vad polisen misstänker ska inte komma från mig, säger hon.

Natten till söndag, flera timmar innan vattenskotrarna hittats, får polisen en anmälan från en båtförare. Han uppgav att han troligen kört på något ute på havet, men att han inte vet vad.

Man i 30-årsåldern åtalas

Under söndagen kontaktade mannen polisen igen efter att han sett bilder på förstörda vattenskotern på sociala medier.

Han, en man i 30-årsåldern, åtalas nu för oaktsamt vållande till annans död, skriver VG.

Han har förhörts av polisen, men hur olyckan uppstått är fortfarande oklart.

– Vi vet ännu inte vad som har hänt, eller hur och när de två unga män som hittades döda råkade ut för olyckan, säger polisåklagaren Øyvind Bore till VG.

Målsägandebiträdet säger till Aftonbladet att pojkarnas familjer känner varandra väl.

– Det är två kompisar och de har varit kompisar länge så föräldrarna känner varandra genom det, säger Maren Eide.

Gabriel Johan Msiewicz-Myhre och Noah Østerhus Ask var elever på Hetlanda VGS och Randaberg VGS. Deras rektorer beskriver pojkarnas död som en stor sorg.

– Vi tänker på de anhöriga som har förlorat sin pojke, i sommarn av sitt liv, med drömmar och framtiden framför sig. Det är hur smärtsamt som helst att en ung person, efter 14 dagar i en ny skola, blir bestulen på sitt liv. Det är bara en tung och sorglig dag, säger rektorn på Hetland, Sigurd Svela, till VG.

Ellen-Kristine Endresen Helgeland är rektor Randaberg VGS.

– Jag ser elever som är ute och går och pratar tillsammans. Några står med minnesbordet och pratar mjukt med varandra. Vi har kommit överens om att göra plats för dessa saker. Reaktionerna skiljer sig från elev till elev, säger hon.

Via polisen i Norge har familjerna godkänt namn och bildpublicering av pojkarna.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln