Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Alfhild, Alva

Regeringen lovar miljarder till infrastruktur

Niklas Svahn/TT, Maria Davidsson/TT

Uppdaterad 17.19 | Publicerad 14.05

Regeringen presenterar satsningar på företagande, forskning och infrastruktur i höstbudgeten. Mer pengar lovas också till underhåll av väg och järnväg.

– Vi går in i en fas av stora framtidsinvesteringar, säger statsminister Ulf Kristersson (M).

Regeringen höll under tisdagen en pressträff för att presentera förslag för att främja svensk tillväxt.

Statsminister Ulf Kristersson (M) sade att regeringen tänker lägga fram en infrastrukturproposition senare i höst som ska omfatta hisnande 1 171 miljarder kronor under åren 2026–2037.

– Vi pratar om tillväxtreformer som gör att svensk ekonomi fungerar bättre om ett antal år, sade han.

Ökningen av den ekonomiska ramen på 200 miljarder är mer än vad Trafikverket har begärt och enligt regeringen kan myndigheten nu bygga bort hela underhållsskulden i vägnätet.

Busch: Levt gott

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) skyllde på tidigare regeringar som spenderat pengar på ”ineffektiva infrastrukturprojekt”.

– Det är uppenbart att politiken levt gott på tidigare generationers investeringar. Det är tid att vår generation går in i en ny nybyggarera.

Men när det kommer till budgeten som ska presenteras i höst är siffran mer blygsam, uppemot två miljarder kronor mer läggs på underhåll av infrastruktur 2025.

Svensk forskning får också 1,5 miljarder extra nästa år. Samtidigt meddelade regeringen att den forskningsproposition som presenteras i slutet av året kommer att omfatta 40 miljarder kronor 2028.

– Svensk forskning är avgörande för Sveriges konkurrenskraft, sade Liberalernas Johan Pehrson.

Sänkt skatt

Därutöver vill regeringen sänka arbetsgivaravgifterna för fåmansföretag. Företagen kan i dag få nedsatt arbetsgivaravgift när den första personen anställs, nu ska den kunna sättas ned även för anställd nummer två.

Regeringen vill också att fler ska omfattas av den så kallade expertskatten.

– Det ska vara lättare att attrahera just den arbetskraft som behövs i Sverige, säger Ulf Kristersson.

Experter, forskare eller andra nyckelpersoner med särskild kompetens som kan vara svåra att rekrytera, kan redan i dag få en skattelättnad – en andel av arbetsinkomsten blir helt enkelt skattefri.

Nu föreslår regeringen att en person med en lön på 88 000 kronor ska få sänkt skatt jämfört med om man i dag tjänar 119 000 kronor.

– Det är en betydande förbättring som gör att det blir lättare att rekrytera utländska experter som vi saknar i Sverige, säger Sverigedemokraternas gruppledare Linda Lindberg.

Höstbudgeten presenteras i sin helhet den 19 september.

Följ ämnen i artikeln