Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Alfhild, Alva

”Sanslösa” höstprognosen: Över 30 grader

Unikt meddelande om höga temperaturer

Uppdaterad 17.25 | Publicerad 15.42

Medelhavets rekordvärme rullar in över hela landet.

För första gången kan termometern hamna på över 30 grader i september. Och värmen ser ut att stanna kvar till helgen.

– Det är möjlighet att rulla ut grillen igen, säger meteorologen Lasse Rydqvist.

Redan på tisdagen började temperaturen stiga uppåt. Kulmen väntas på onsdag då solen kommer att skina över stora delar av landet och värmen sprider sig norrut. Söderut verkar det bli ett nytt septemberrekord.

– Jag tror att det är väldigt stor sannolikhet för det, säger Lasse Rydqvist, meteorolog på Klart.se

Lasse Rydqvist.

Enligt prognosen kan det bli upp mot 31 - 32 grader i Lund. I så fall är det första gången temperaturer över 30 grader mäts upp i september.

– Det är helt sanslöst egentligen att ha en sådan prognos. Om den slår in är det med råge över det nationella värmerekordet, säger Lasse Rydqvist.

Den hittills högsta temperaturen i Sverige i september mättes upp den 1 september 1975. Då var det 29,1 grader i Stehag i Skåne.

”Det är verkligen badläge”, säger Lasse Rydqvist.

Sol och varmt i hela landet

Det kan bli över 30 grader på flera håll i södra Götaland.

SMHI har skickat ut ett meddelande om höga temperaturer längs västkusten, som gäller mellan onsdag och fredag.

– Mig veterligen så har SMHI aldrig tidigare utfärdat varken ett meddelande eller en varning om höga temperaturer under september månad, det är vanligast i samband med värmeböljor under sommarmånaderna, säger meteorologen Ulrika Elvgren till TV4.

I resten av landet väntas temperaturer på mellan 19 och 27 grader. Också Norrbotten kan se temperaturer över 20 grader längst kusten. Värmen kommer från Medelhavet, där värmerekord slagits i bland annat Italien och på Balkan.

Prognosen för hur länge värmen biter sig kvar har varit osäker, men det senaste budet är att hela landet har sol och värme till på lördag. I södra Sverige kan den stanna ännu längre, till början av nästa vecka.

Även om kvällarna blir lite svalare än mitt i sommaren kan det vara läge att damma av undanpackade badkläder igen. Vattnet har värmts upp under hela sommaren och har inte hunnit kylas ner ännu.

– Det är verkligen badläge om man har möjlighet till det, säger Lasse Rydqvist.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln