Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Alfhild, Alva

Flygskatten avskaffas

Uppdaterad 15.58 | Publicerad 13.34

Flygskatten tas bort nästa år.

Det meddelades på en pressträff med regeringen och samarbetspartiet Sverigedemokraterna.

– Det blir helt enkelt sänkta biljettpriser, säger Linda Lindberg, gruppledare för SD.

Följ ämnen

Flygskatten slopas från och med 1 juli 2025, meddelade Tidöpartierna på en pressträff med nyheter i den kommande höstbudget.

– Det är också i sammanhanget värt att nämna att flygskatten som sådan inte har en direkt koppling till de utsläpp som flyget orsakar. Skatten tas enbart ut per passagerare, säger Linda Lindberg.

En resa inom Sverige kommer att landa på ungefär 82 kronor lägre per passagerare, enligt regeringens beräkningar. Inom Europa rör det sig om runt 77 kronor billigare och en resa till USA cirka 325 kronor billigare. För Asienresor försvinner en skatt på 517 kronor per passagerare.

På en fråga om hon menar att slopandet av flygskatten inte kommer att leda till några utsläppsökningar svarar Linda Lindberg att hon i förlängningen hoppas att det ska leda till mer flygtrafik.

– Då är det såklart att det kommer att påverka miljön och klimatutsläppen på det viset. Men det är någonting som vi får titta på lite längre fram.

Regeringen kommer också att lägga en infrastrukturproposition på 1200 miljarder kronor, säger statsminister Ulf Kristersson (M) pressträffen. Det är en ökning med 20 procent och den största infrastrukturpropositionen på 15 år, enligt statsministern.

”Det är helt uppåt väggarna”

Organisationen Naturskyddsföreningen är kritisk till att flygskatten kommer att avskaffas.

– Det är helt uppåt väggarna och regeringen lämnar fullständig walk over i klimatpolitiken. De avvecklar ytterligare ett fungerande klimatdrivmedel och ökar därmed utsläppen, säger David Kihlberg, klimatchef vid Naturskyddsföreningen.

Naturskyddsföreningen menar att flygresandet kommer att öka.

– Vi kommer få det ännu svårare att nå klimatmålen. Vi befinner oss mitt i en akut klimatkris och vi behöver snabbt få ner utsläppen, säger David Kihlberg.

Regeringen meddelande under tisdagseftermiddagen att den slopade skatten är en del av höstbudgeten som lämnas till riksdagen den 19 september.

Följ ämnen i artikeln