Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lilian, Lilly

Tandläkare: Märkligt att föregripa utredningen

Petra Hedbom/TT

Uppdaterad 14.25 | Publicerad 12.29

Tandläkare välkomnar regeringens satsning men har frågor kring hur den ska utformas. Arkivbild.

Regeringens besked om att satsa 3,4 miljarder på en tandvårdsreform får blandat mottagande från tandläkarkåren.

– Regeringen skjuter ner tandvårdsutredningen innan den är klar, säger Anders Jonsson, chefstandläkare på Praktikertjänst.

På fredagen meddelade regeringen att regeringen satsar pengar i budgeten på att bland annat stärka högkostnadsskyddet för personer över 67 år. Från Tandläkarförbundet är man mest positiv till beskedet.

– Att satsa på de äldre är något som vi har lyft länge eftersom munhälsan är så tätt kopplad med livskvalitet och annan hälsa, säger Jenny Måhlgren, kanslichef på Sveriges Tandläkarförbund.

Borde invänta

När det gäller detaljer kring reformen och hur den ska utformas hänvisar Jakob Forssmed till den tandvårdsutredning som ska lämnas till regeringen den 31 oktober.

Att regeringen kommer med besked om äldresatsning innan den är klar tycker Anders Jonsson, chefstandläkare på tandvårdsbolaget Praktikertjänst är bakvänt.

– Vi tycker att man kunde ha inväntat utredningens förslag.

Det finns också många frågetecken i hur satsningen på äldre kommer att utformas i praktiken.

– Gäller det alla över 67 år, kommer det vara inkomstrelaterat och gäller det alla typer av tandvård? Det vet vi ingenting om, säger han.

Hellre behovsstyrd

Han skulle hellre se en satsning som var behovs- och inte åldersstyrd.

– Det här blir lite slumpartat, det finns 30-åringar som har stora behov av tandvård, säger han.

Socialminister Jakob Forssmed (KD) säger att satsningen snarare möjliggör utredningen.

– Vi skjuter inte ner utredningen utan skapar ett budgetmässigt utrymme för att genomföra utredningen när den kommer med sina förslag. Självklart har vi haft underhandskontakter med utredaren.

Både från Tandläkarförbundet och Praktikertjänst finns en oro för kompetensförsörjningen. Regeringen lyfte på pressträffen behovet av att långsiktigt arbeta för att säkra den.

– Det är positivt, men det är först när vi får förslagen på hur den här satsningen kommer att se ut som vi kan bedöma om pengarna kommer att räcka och om åtgärderna är rätt för att uppnå de ambitiösa målen, säger Jenny Måhlgren.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln