Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lilian, Lilly

C: Ett hån mot svensk sjukvård

Maria Davidsson/TT, Niklas Svahn/TT

Uppdaterad 16.19 | Publicerad 14.19

Oppositionen sågar regeringens vårdpengar. Det är ingen satsning, utan en nedskärningsbudget.

– Det är ett fullständigt hån mot sjukvården, säger Centerpartiets Anders W Jonsson.

Regeringen presenterade under fredagen en budgetsatsning på 3 miljarder kronor till sjukvården 2025. Samtidigt beräknar organisationen Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) att regionerna går med cirka 20 miljarder i underskott i år.

– Vi har regeringen och Sverigedemokraterna som satt sjukvården på svältkur. Nu har vi en anorektisk sjukvård, säger Ida Gabrielsson (V).

Även Centerpartiets sjukvårdspolitiska talesperson Anders W Jonsson är kritisk.

– Det här är ett fullständigt hån mot sjukvården och inte minst de mindre regionerna att säga ”nu går inflationen ner, krisen är över.”

”En nedskärningsbudget”

Dagens besked innebär att de riktade, så kallade sektorsbidragen till vården minskar med 7 miljarder mellan 2024 och 2025, enligt SKR..

– Det här är en ren nedskärningsbudget för svensk sjukvård, säger S ekonomisk-politiska talesperson Mikael Damberg.

Han är också kritisk till att finans- och sjukvårdsministrarna inte kunde ge något besked om hur det blir med de generella statsbidragen till regionerna.

– Det är en skandal att de inte kan berätta hur de generella bidragen utvecklar sig, säger Damberg.

– Jag kan inte dra någon annan slutsats än att det blir nedskärningar nästa år, helt enkelt.

Miljöpartiets ekonomisk-politiska talesperson Janine Alm Ericson beskriver de tre miljarderna som ett ”väldigt litet plåster på ett väldigt stort sår”.

Efterlyser långsiktighet

Samtliga oppositionspartier säger att de i sina alternativ till regeringens budget kommer att satsa mer på vården än regeringen.

– Dagens besked räcker inte. Vi befinner oss i en väldigt ansträngd ekonomisk situation, säger Anna-Lena Hogerud (S), ordförande i SKR:s hälso- och sjukvårdsdelegation.

– Även om det ser olika ut i regionerna, så ser det ut som att det blir röda siffror i samtliga.

Huvudorsaken till att sektorsbidragen minskar med 7 miljarder till nästa år är att de pengar som har skjutits till i år var ettåriga.

Regionerna efterlyser mer långsiktiga satsningar.

– Vi vet inte vad som händer från år till år. Verksamheterna får inga långsiktiga förutsättningar att ge patienterna en trygg och säker vård, säger Hogerud.

Följ ämnen i artikeln