Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lilian, Lilly

Regeringen föreslår tre nya miljarder till vården

Peter Wallberg/TT

Uppdaterad 13.59 | Publicerad 13.29

Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) presenterar nyheter kopplade till hälso- och sjukvården i den kommande höstbudgeten.

Regeringen vill stärka vården med två miljarder kronor i riktade bidrag 2025.

I budgeten föreslås också ytterligare en miljard för kortare vårdköer.

Regeringen stöttar i år regionerna med tre miljarder i ett riktat bidrag, så kallat sektorsbidrag, för att hjälpa dem att klara tillfälligt höjda kostnadsökningar på grund av inflationen.

Nu föreslår regeringen ett sektorsbidrag även för 2025, men på två miljarder. Även om inflationen nu fallit, så bedömer regeringen att stöd behöves eftersom det tar tid för regionernas ekonomi att återhämta sig.

– Det är för att man ska kunna klara inflationens konsekvenser för regionerna, säger sjukvårdsminister Acko Ankarberg (KD).

Lägre kostnader

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) pekar på att när inflationen nu är bekämpad så ser man förbättringar i regionernas ekonomi framöver, även om olika regioner skiljer sig åt. Ministern uppger att regionerna pensionskostnader beräknas minska med 25 miljarder kronor.

För i år fick regionerna i tillfälliga tillskott på nio miljarder kronor sammanlagt i både riktade bidrag och tillfälligt höjda generella statsbidrag. Om det blir tillfälligt höjda generella statsbidrag även 2025, vill inte finansministern svara på i dag.

I den kommande budgetpropositionen för 2025 föreslås även en miljard kronor extra till regionerna för att skapa fler vårdplatser och korta vårdköerna. Bidraget är prestationsbaserat vilket innebär att regioner behöver visa resultat för att ta del av det.

Saknar kapacitet

Det finns även sedan tidigare beslutade satsningar på ökad vårdkapacitet 2025. De uppgår, enligt regeringen, sammanlagt till 7,5 miljarder kronor, inklusive det nya miljardtillskottet.

– Vi har för låg vårdkapacitet både för den vanliga hälso- och sjukvården, men också för de tillfällen vi skulle behöva gå upp i beredskap så saknar vi det utrymmet, säger Ankarberg.

Därutöver vill regeringen satsa ytterligare 100 miljoner kronor 2025 för att få på plats en nationell vårdförmedling som ska hitta ledig vårdkapacitet i landet för att minska vårdköerna i andra delar av landet. Totalt satsar regeringen 250 miljoner kronor på den nationella vårdförmedlingen 2025.

Följ ämnen i artikeln