Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lilian, Lilly

Åkesson fortsätter att tappa – männen överger SD-ledaren

Publicerad 11.31

Jimmie Åkesson (SD)

Jimmie Åkesson fortsätter att tappa väljarnas förtroende.

Samtidigt backar partiets förtroendesiffror på områdena invandring och integration – partiets kärnområden.

Det visar Aftonbladet/Demoskops nya mätning.

Sverigedemokraterna har fått känna av motvindar sedan partiet backade i EU-parlamentsvalet i juni i år.

Och för SD-ledaren Jimmie Åkesson fortsätter motgångarna i opinionen. I Aftonbladet/Demoskops nya förtroendemätning backar Åkesson än en gång.

Partiledaren hamnar på 34 procent, en minskning med två procentenheter jämfört med mätningen i augusti.

I mars i år angav 40 procent av de tillfrågade att de hade ganska eller mycket stort förtroende för Jimmie Åkesson. Sedan dess har siffrorna vikt av nedåt.

”På ett sätt svänger det ganska snabbt”

När TV4 Kalla faktas granskning av SD:s så kallade ”trollfabriker” kom ut i maj låg Jimmie Åkessons förtroendesiffror på 39 procent.

Men över sommaren har siffrorna alltså sjunkit till nuvarande 34 procent.

– Jimmie Åkesson hade ganska nyligen rekordsiffror uppåt, så på ett sätt svänger det ganska snabbt, säger Johan Martinsson, opinionschef på Demoskop.

Männen överger

I mars hade Jimmie Åkesson ett högt förtroende bland de tillfrågade männen i undersökningen. Det är de som har varit kärnväljarna för SD.

Då uppgav 50 procent av männen att de hade ganska eller mycket stort förtroende för Åkesson.

I september är SD-ledaren nere på 41 procent bland männen.

– Trenden pekar på att det är där han har varit starkare tidigare som det har gått ned mest nu, säger Johan Martinsson på Demoskop.

Bland de tillfrågade kvinnorna är det 27 procent som anger att de har ganska eller mycket högt förtroende för Jimmie Åkesson. Det kan jämföras med 28 procent i augusti.

På toppen i förtroendelistan bland partiledarna finns alltjämt S-ledaren Magdalena Andersson med 48 procent, följt av Ulf Kristersson (M) på 39 procent.

Jimmie Åkesson har trots tappet en marginal på sex procent ner till Ebba Busch, som ligger på en fjärdeplats med 28 procent av de tillfrågade som uppger att de har ganska eller mycket stort förtroende för partiledaren.

Jumboplatsen innehas fortsatt av Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok, som inte lyckas vinna väljarnas förtroende i någon större utsträckning, även om C-ledaren ökar i förtroende och nu når elva procent.

S-ledaren Magdalena Andersson.

Tappar i viktiga sakfrågor

Sverigedemokraterna tappar också förtroende i sina traditionella kärnfrågor, enligt Aftonbladet/Demoskops färska mätning.

Även om partiet fortsatt toppar listan över förtroende i sakfrågorna invandring och integration, tappar partiet tre procentenheter i vardera sakpolitisk kategori.

Väljarna belönar dock inte något annat parti när de sänker förtroendet för SD vad gäller invandring och integration.

Snarare är det fler som svarar ”vet ej” på frågan om vilket parti som har bäst politik på områdena.

På integrationsområdet ökar de ovissa väljarna med fem procentenheter till totalt 26 procent. Vad gäller invandring ökar samma grupp med fyra procentenheter till totalt 17 procent.

– Det är ett lite mer negativt tecken för Sverigedemokraterna. Det är en tappad förtjusning och en osäkerhet, snarare än att väljarna lockas av andra partier, säger Johan Martinsson.

ANNONS