Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Åsa, Åslög

Migranter i skräck efter Trumps påståenden om att de äter husdjur: ”Livrädda”

Publicerad 19.56

SPRINGFIELD, OHIO. Efter Trumps anklagelser om att invandrare från Haiti äter husdjur har lilla Springfield blivit världskänt över en natt.

Nu växer hatet mot småstadens migranter.

– Folk är livrädda, säger Vilbrun Dorsainvil, 33, till Aftonbladet.

 De senaste åren har många haitier, bland dem Vilbrun Dorsainvil, valt att slå sig ner i lugna Springfield, i hopp om att kunna börja om.

Inne på det lokala haitiska hjälpcentret i Springfield är stämningen dämpad. I det ljusa, men enkla, rummet fyllt med färgglada affischer och informationsblad, sitter Vilbrun Dorsainvil.

Mindre än ett dygn har gått sedan USA:s tidigare president pekade ut just hans hemstad och migrantbakgrund inför en global megapublik.

– I Springfield äter de hundarna, människorna som kom dit, de äter katterna. De äter husdjuren till folk som bor där. Det är vad som händer i vårt land. Det är skamligt, sa Donald Trump i tv-debatten mot Kamala Harris.

När moderatorerna tillbakavisade hans uttalanden, insisterade Trump på att han visst hade ”sett folk på tv” som sagt att deras hund blivit uppäten.

Vilbrun Dorsainvil flydde från Haiti för tre år sedan.

15 000 nyanlända

Vilbrun Dorsainvil började först att gapskratta när han hörde Trump upprepa skrönor från nätet om migranters matvanor.

– Men jag såg också på honom med medlidande. Jag skrattade eftersom att en amerikansk president inte borde sprida sådana falska påståenden. Han borde tala om sådant som har belägg, istället för att sprida fake news.

Fast egentligen är Vilbrun inte överraskad. Han minns hur Trump en gång kallade Haiti för ett ”shithole country”.

Själv flydde han Haiti för tre år sedan, på grund av dess blodiga gängkrig och ett kidnappningsförsök.

Han vet många här som har varit i samma sits. De lämnar ett land i kris, för att slå sig ner i lugna Springfield, i hopp om att börja om.

De senaste åren har staden tagit emot stora mängder haitiska flyktingar som Vilbrun. Totalt har omkring 15 000 nyanlända bosatt sig här inom loppet av endast ett par år, i en ort med knappt 60 000 invånare. Den snabba ökningen har bidragit till att vända en nedåtgående befolkningstrend, men har också lett till stora utmaningar och slitningar i lokalsamhället.

Nu har staden blivit en symbol i den polariserade presidentvalskampanjen, där Trump beskriver migranter som ett existentiellt hot mot USA.

”Kan ligga något i det”

Den sömniga orten ser egentligen ut som vilken amerikansk småstad som helst. Motorvägar kantade av bensinstationer, köpcentrat Walmart och snabbmatsrestauranger. Prydliga rader av småhus, med pickuper på uppfarten och söndervittrande verandor. I trädgårdarna har politiska plakat stuckits ner i jorden – och Trumps namn dominerar på skyltarna.

Flera i grannskapet som Aftonbladet pratar med, som vill vara anonyma, tror på nätryktena om att de nyanlända haitier tar husdjur och vilda fåglar för att slakta till middag.

– Det kan ligga något i det, säger en man i 60-årsåldern.

Snyder Park i Springfield. Här ryktas haitier ha fångat och dödat gäss.

Han pekar på Snyder Park. En fridfull park, där en person fiskar i ån medan ett barn kastar stenar i vattnet.

– Det sägs att det är där de tar gäss och skär av halsarna på dem, säger mannen.

Trots avsaknaden av bevis fortsätter liknande obekräftade uppgifter att spridas som en löpeld på sociala medier.

Skärmdumpar, AI-genererade memes av Trump som räddar kattungar, och anklagelser om att haitiska familjer skulle ha stulit och grillat husdjur har bidragit till en växande rädsla bland stadens invånare.

Kritiker menar att idén om att haitier äter husdjur är rotad i rasism och en sorts bestialisering av invandrare.

Dylan McCarter tror att det kan finnas viss sanning bakom ryktena.

Dylan McCarter, 28, som kör taxi i Springfield, har inget emot haitier, men säger att han noterat ett växande hat bland bekanta efter det snabba inflödet av migranter. Själv säger att han har sett ”bevis” på sociala medier som fått honom att tro att husdjursryktena är sanna.
Men han är inte helt säker.

– Det var exempelvis någon som sa att deras grannar, en haitisk familj, hade tolv katter. Men plötsligt var de borta, säger han.

”Oroliga för sina liv”

Under onsdagseftermiddagen, dagen efter presidentkandidatdebatten, är det fortfarande lugnt på det haitiska hjälpcentret, där nyanlända migranter får stöd att söka jobb och bostad och ha kontakt med myndigheter.

Ordföranden i den ideella organisationen, Viles Dorsainvil, 38, storebror till Vilbrun, säger att han överhopas med samtal och frågor. Många haitier i staden är i chock efter Trump eldat på idén om att de frossar husdjur.

 Viles Dorsainvil och Rose Thamar-Joseph berättar om rädslan som nu sprider sig bland haitierna i Springfield.

– Reaktionen har varit mycket spänd. De försöker förstå vad som pågår och undrar om det kan eskalera, särskilt när det kommer från personer på höga positioner i USA. Det har varit en tuff tid för dem, säger han.

– De är oroliga för sina liv. För barnens liv, eftersom sådana här rykten kan skapa massivt våld. Jag försöker hålla dem lugna, prata med dem och förklara att vi kan hantera det. Och framförallt: att det inte är sant.

Själv är han inte förvånad att Trump tog upp de ogrundade anklagelserna under debatten. Men han är frustrerad över att Trumps team inte faktakollade ryktena, särskilt när stadens borgmästare och polis redan har dementerat dem.

– Som land har Haiti länge lidit av dålig press. Ibland kallar de oss okunniga. Ibland kallar de oss kannibaler. Så det är inte första gången. Men det måste stoppas, för det går för långt. Det måste få ett slut.

”Köper pistoler som om det vore kakor”

Rose Thamar-Joseph, 40, som sitter intill, nickar.

– Det är flera i communityt som har frågat mig om de kanske måste lämna Springfield nu. Att det kan bli farligt om hatet trappas upp.

Vilbrun Dorsainvil stämmer in.

– Ryktena får en att känna sig som ett hot mot andra människor. Man fruktar för sitt liv. Här kan man bara gå in på Walmart och köpa en pistol, som om det vore kakor. Så folk är livrädda. Jag är själv rädd.

”De hävdar att vi får allt gratis. Men det är inte sant”, säger Vilbrun Dorsainvil.

Han menar att Trump, som tidigare president, har ett ansvar att upprätthålla en respektfull ton.

– Det finns redan mycket hat mot oss, säger han. Om man verkligen ser oss som en invasion, kan man kanske förstå ilskan. Men det är orättvist.

– De hävdar att vi får allt gratis. Det är inte sant. Titta på mig, jag var läkare, men nu måste jag börja om från början, säger han och pekar på sin sjuksköterskeutbildningströja.

– Jag får inget gratis. Jag arbetar för det.

Till vardags umgås han med sina bröder, studerar och går till hjälpcentret en gång i veckan. Han umgås gärna med sina haitiska vänner.

– Vi har fester, utan att äta hundar eller katter, ler han.

– Vi köper helt vanliga matvaror... fläsk, revben och kyckling. Men att döda våra grannars husdjur? Nej, det är inte sant.

ANNONS