Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tord, Turid

JD Vance: Invandrare äter husdjur

Uppdaterad 09.56 | Publicerad 08.23

Rykten om att haitiska invandrare dödar och äter husdjur i USA sprids just nu.
Republikanernas vicepresidentkandidat J D Vance är en av de som eldar på påståendena i sociala medier.

"Rapporter visar att människor har fått sina husdjur bortförda och uppätna av personer som inte borde vara i det här landet", säger han i en video på X.

De falska påståendena har sitt ursprung i en lokal Facebook-grupp för staden Springfield i Illinois, och spreds snabbt till konservativa medier och högt uppsatta republikaner, skriver CNN. Polisen i Springfield har förnekat att det finns några trovärdiga rapporter om skadade husdjur.

"President Trump kommer att deportera migranter som äter husdjur. Kamala Harris kommer att skicka dem till din stad nästa gång. Gör ditt val, Amerika”, skrev ett av Trumpkampanjens konton på X under måndagen.

Donald Trump vid ett kampanjmöte i Wisconsin tidigare i september.

Den republikanska senatorn Ted Cruz delade en meme med texten: "Rösta på Trump så att haitiska invandrare inte äter oss”.

Även Donald Trumps vicepresidentkandidat J D Vance har deltagit i ryktesspridningen. "Rapporter visar att människor har fått sina husdjur bortförda och uppätna av personer som inte borde vara i det här landet", sa han i en video på sitt X-konto.

Ted Cruz har också spridit det falska ryktet.

Uttalandena har mött skarp kritik från demokrater. Partiets kongressledamot Sheila Cherfilus-McCormick kallade Vance och Cruz ”äckliga” som sprider ryktena.

"De är utbildade män, de har tillräckligt med sunt förnuft för att faktiskt undersöka frågan och ta reda på om det är sant, och de har ett ansvar att inte sprida lögner," sa Cherfilus-McCormick. Hon var särskilt besviken över Vance och Cruz då båda har släktingar med invandrarbakgrund. Cruz är son till en kubansk invandrare, medan Vance är svärson till indiska invandrare.

JD Vance.

En presstalesperson för JD Vance har mött kritiken med att säga att han fått ”en högt antal samtal och mejl de senaste veckorna från oroliga medborgare i Springfield”. Uttalandet från Vance ska vara baserat på vad han hört från dem.

”Många medborgare har uttryckt att de inte längre känner sig säkra i sina hem, och till skillnad från liberal media så tar JD Vance deras oro på allvar”, säger talespersonen till NBC News.

Ryktena fördöms som trångsynta och rasistiska av frivilligorganisationen Haitian Community Help and Support Center i Springfield.
”Det finns en grupp människor som har fabricerat nyheter bara för att nedvärdera haitier”, säger organisationens ledare Viles Dorsainvil till NBC News.

ANNONS