Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sture

S kräver att Jomshof inte ska komma tillbaka

Anna Hansson/TT, Niklas Svahn/TT

Uppdaterad 14.20 | Publicerad 12.42

Ardalan Shekarabi (S) och Rickard Jomshof (SD).

Richard Jomshof (SD) var direkt olämplig som ordförande i justitieutskottet och hans tid vid posten har skadat Sverige, enligt Ardalan Shekarabi (S), vice ordförande i utskottet.

– Statsministern har ett direkt ansvar för att han sitter där och för att se till att han inte återkommer till posten.

SD-ledamoten Richard Jomshof lämnar sin post som ordförande i justitieutskottet. Detta sedan han utreds för hets mot folkgrupp för att han i maj delat två islamkritiska teckningar på X.

– Det är sorgligt att han valdes till ordförande. Vi har länge påtalat att han sprider hat och splittring, säger Ardalan Shekarabi, Socialdemokraternas rättspolitiske talesperson och vice ordförande i utskottet.

– Det är direkt olämpligt att ha en person med ett så tydligt hatbudskap på ordförandeposten i ett av de tyngsta utskotten i Sveriges riksdag.

”Klokt beslut”

Moderaternas gruppledare Mattias Karlsson (M) skriver till TT att han inte vill kommentera den pågående rättsprocessen men att det är bra att Jomshof tillfälligt kliver av.

”Jag tycker det är ett klokt beslut att Richard Jomshof väljer att lämna ordförandeskapet i justitieutskottet medan den här processen pågår – så att det höga reformtempot kan fortgå.”

”Skadat samhället”

Ett tungt ansvar vilar på statsminister Ulf Kristersson (M) för att Jomshof valdes, enligt Shekarabi. Socialdemokraterna kräver att regeringspartierna inte låter Jomshof komma tillbaka till posten.

– Statsministern ska vara hela folkets statsminister.

– När hans parti stöder en person med tydligt extremistiska åsikter, på den här posten, då är det ingen tvekan om att gemenskapen i vårt samhälle skadas och att regeringspartierna inte står upp mot hat och hets, säger Shekarabi.

Samtidigt har flera andra Sverigedemokrater i riksdagen, Mattias Karlsson och Josef Fransson, delat vidare Jomshofs delningar.

Liberalernas partisekreterare Jakob Olofsgård skriver i en kommentar till TT:

”Det jag kan säga är att jag tycker att det är rimligt att Richard Jomshof väljer att lämna ordförandeskapet i justitieutskottet medan den här processen pågår.”

Kristdemokraternas gruppledare Camilla Brodin säger samma sak och tillägger att samarbetet med SD inte påverkas av Jomshofs avhopp.