Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sture

Richard Jomshof kommer delges misstanke för hets mot folkgrupp

Uppdaterad 14.11 | Publicerad 11.20

Richard Jomshof lämnar posten som ordförande för riksdagens justitieutskott tillfälligt.

SD-toppen Richard Jomshof hoppar tillfälligt av som ordförande för riksdagens justitieutskott.

Anledningen är att han kommer delges misstanke för hets mot folkgrupp, berättar han själv i Kvartals fredagsintervju.

– Jag bekräftar att han kommer att höras, säger åklagare Joakim Zander.

Richard Jomshof kommer att förhöras av polis och i samband med det delges misstanke om brott.

Han säger i nättidningen Kvartals fredagsintervju att han delat två islamkritiska satirteckningar på nätet, teckningar som alltså kan utgöra hets mot folkgrupp.

Jomshof meddelar i samma intervju att han tillfälligt lämnar posten som ordförande för riksdagens justitieutskott.

”Senast i ordningen av alla försök att tysta mig i mitt arbete som politiker, är att jag nu blivit anmäld för hets mot folkgrupp. Detta har föranletts av att jag den 28 maj återpublicerade två satiriska bilder här på X, bilder vilka tydligt belyser några av de problem våra samhällen i dag brottas med som en följd av den väldigt stora invandringen från Mellanöstern och Nordafrika. Med anledning av detta är jag kallad till förhör nästa vecka.” skriver Jomshof på X.

Richard Jomshof har varit ordförande för riksdagens justitieutskott.

Åklagaren bekräftar

Enligt polisen inkom anmälan mot Richard Jomshof den första juni i år.

Joakim Zander, åklagare på särskilda åklagarkammaren, säger till Aftonbladet att Richard Jomshof nu är skäligen misstänkt för hets mot folkgrupp.

– Jag kan bekräfta att så är fallet, säger han.

Åklagaren vill inte kommentera fallet vidare, annat än att Richard Jomshof är kallad till förhör i nästa vecka.

Jomshof skriver vidare på X att han anser att politiker måste kunna debattera även frågor som anses vara känsliga och att politisk satir är en viktig del av debatten.

”Det ska bli intressant att höra hur åklagaren resonerar och varför man väljer att kalla mig till förhör. Oavsett hur den här historien utvecklar sig, så kommer jag dock inte att sluta prata om massinvandringen, islam(iseringen) och det hot den utgör mot Sverige, det svenska folket, vår demokrati alla de värderingar den bygger på.” skriver Jomshof.

Sverigedemokraternas gruppledare Linda Lindberg.

”Många frågetecken”

SD:s gruppledare i riksdagen Linda Lindberg kommenterar uppgifterna i ett uttalande till Aftonbladet:

”Rent principiellt är detta naturligtvis en mycket viktig fråga. Vår yttrandefrihet ska vara långtgående när det gäller rätten att få problematisera, kritisera och även parodiera angelägna samhällsfrågor i syfte att skapa debatt.

I stunden kvarstår nu många frågetecken och vi vill avvakta till dess att förhöret är genomfört innan vi kommenterar detta ytterligare.

Vi respekterar såklart Richards önskan om att tillfälligt kliva ned från ordförandeposten. Under tiden som den här processen pågår, så kommer istället Adam Marttinen att axla ansvaret som ordförande i utskottet.

Moderaterna: Klokt beslut

Aftonbladet har sökt statsminister Ulf Kristersson för en kommentar, hans presstab hänvisar i stället till Moderaternas gruppledare i riksdagen Mattias Karlsson:

”Jag tycker det är ett klokt beslut att Richard Jomshof väljer att lämna ordförandeskapet i justitieutskottet medan den här processen pågår - så att det höga reformtempot kan fortgå. Vad gäller själva rättsprocessen får den nu ha sin gång och den kan jag inte kommentera närmre.”

Aftonbladet har sökt Richard Jomshof. Han har inte återkommit med svar. Sverigedemokraternas pressavdelning hänvisar till intervjun i Kvartal.