Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagny, Helny

Partitopparna svingade om antisemitism: ”Städa ur sitt parti”

Uppdaterad 17.03 | Publicerad 16.00

Jimmie Åkesson anklagade Magdalena Andersson för att inte ta antisemitism i S på allvar.

S-ledaren gick till motattack och tog upp Björn Söders uttalande om judar och SD:s ”trollfabrik”.

– Kanske skulle Jimmie Åkesson gå upp till sin trollfabrik och be dem ta julledighet redan nu, säger Magdalena Andersson.

Partiledardebatten i riksdagen på onsdagen hettade till när Jimmie Åkesson mötte Magdalena Andersson i ett replikskifte.

Åkesson frågade vad S-ledaren gör för att hålla antisemitismen borta ur hennes parti.

Andersson svarade med att säga att antisemitism inte har något att göra i Sverige eller hennes parti och att hon välkomnar Jimmie Åkessons ambition att städa ut antisemitismen ur svensk politik.

Udden riktade Andersson mot SD-ledamoten Björn Söder, som tidigare uttalat sig om att judar inte kan vara svenskar.

– Jimmie Åkesson kunde börja med att inte ha en person som menar att judar inte kan vara svenskar som ordförande i den svenska OSSE-delegationen, som jobbar med att säkra minoriteters rättigheter, sa Andersson.

Magdalena Andersson

”Den som sa det, den kan va det”

Hon fortsatte:

– Kanske skulle Jimmie Åkesson gå upp till sin trollfabrik och be dem ta julledighet redan nu, så att vi slipper se dem sprida vit makt-propaganda.

SD-ledaren kontrade med att säga att Anderssons svar lät som något som han kunde höra när han gick hos dagmamma för många år sedan.

– ”Den som sa det, den kan va det”, och så vidare. Jag är genuint intresserad hur Magdalena Andersson ser på antisemitism i det egna partiet, och hur hon ser på att bilda regering med ett parti som uppvisat stora problem med antisemitism i sitt parti.

Magdalena Andersson svarade att även ordföranden i justitieutskottet, Richard Jomshof, sprider högerextrema konspirationsteorier som också sprids av nazister.

– Om Jimmie Åkesson vill städa ur sitt parti, välkommen. Men innan Jimmie Åkesson gör det blir den här övningen som att pyromanen ber mig att förbättra brandskyddet.

Ebba Busch.

Sätter inte hårt mot hårt

Även Ebba Busch gick till angrepp mot Magdalena Andersson.

KD-ledaren pekade på de avslöjanden som kommit under de senaste veckorna om företrädare för Vänsterpartiet som har uttryckt sig antisemitiskt i sociala medier.

Busch kräver tydliga besked från Andersson.

– Var tydlig med att det regeringsunderlag som hon går till val med inte kan ha företrädare som uttrycker sig antisemitiskt och att Vänsterpartiet nu inte längre kan räknas in i Magdalena Anderssons underlag. Så hård borde hon vara, säger Ebba Busch till Aftonbladet.

Känner du dig trygg med att det inte finns någon antisemitism i ditt eget regeringsunderlag?

– Nej, och som kristdemokrat är jag alltid ödmjuk inför att de här värderingsdiskussionerna måste tas återkommande.

– Nu är det här andra gången inom loppet av ett år då Magdalena Andersson inte sätter hårt mot hårt i sitt regeringsunderlag i sitt underlag och sedan har vi hela historien med El-Haj.

KD-ledaren om SD:s förflutna: ”Ingen trevlig historia”

Sverigedemokraterna har nyligen tagit emot den vitbok som de beställt. Boken ska göra upp med partiets historia. Men än så länge är det oklart när hela vitboken publiceras.

Ebba Busch säger att det viktiga är att man vidtar åtgärder när saker sker.

– Jag tycker att mycket i Sverigedemokraternas historia är väl belagt. Det är ingen trevlig historia och det skulle inte vara någon nyhet. Det viktiga är hur man agerar nu.

När V-ledaren Nooshi Dadgostar gick upp för att hålla anförande fick hon flera frågor om vad hon gör åt att flera personer i V spridit antisemitiska budskap.

– Det handlar om tre individer som har delat saker på nätet som inte har med Vänsterpartiet att göra. En person är redan utesluten. Jag lovar att arbeta hårt med detta, sa V-ledaren.

Dadgostar: Läxa inte upp mig

Hon anklagade också Tidöledarna för hyckleri:

– Läxa inte upp mig i de här frågorna.

– Ebba Busch och Johan Pehrson bygger hela sitt regeringsunderlag på ett rasistiskt parti som ställer människa mot människa. Vi har en ordförande i justitieutskottet som sprider konspirationsteorier om judar.

Nooshi Dadgostar säger till Aftonbladet att det nu pågår en utredning i V om de tre individerna som spridit antisemitism.

– Det är partisekreteraren som leder det arbetet. Det är krav på mig och jag kommer ta det ansvaret, nu behöver de andra partiledarna, som har ett så stort engagemang i detta, vilket jag uppskattar, också se till att tvätta.

– De bilderna som jag har sett delas är mycket olämpliga. Vi behöver undersöka om det var riktigt menat eller ett misstag och om de ångrar sig.

Magdalena Andersson säger till Aftonbladet att regeringen och SD inte vill prata om ekonomiska problem och den rekordhöga arbetslösheten.

Hur påverkar det som framkommit i V era framtida möjligheter till samarbete?

– Jag ser oerhört allvarligt på antisemitism, var det än uppkommer i Sverige. Nu handlar det om att V ska hantera detta, där var Nooshi Dadgostar mycket tydlig idag.