Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagny, Helny

JD Vance till Aftonbladet: ”Full av plattityder”

Uppdaterad 10.54 | Publicerad 09.44

PHILADELPHIA. Efter nattens tv-duell rycker Donald Trumps allierade ut för att försvara hans prestation.

Vicepresidentkandidaten J D Vance, 40, är en av dem som går till frontalangrepp mot Kamala Harris.

– Amerikanerna ser igenom henne, säger han till Aftonbladet.

Inför miljontals tv-tittare möttes Donald Trump och Kamala Harris i en debatt med skyhöga insatser, som kan komma att avgöra valspurtens fortsättning.

Under 90 intensiva minuter avverkades hårda ord, personliga påhopp och dramatik, kryddat med ett par oväntade skratt.

Efteråt strömmar Trumps och Harris allierade till ett närliggande pressrum med hundratals journalister från hela världen, för att framhäva sina respektive kandidaters insatser.

Även en huvudperson –  Donald Trump, 78 – gör en oväntad och triumferande entré, och blir snabbt omgiven av en ogenomtränglig mur av tv-kameror.

”Bästa debatten någonsin”

Enligt en mätning från CNN bedömer tittarna att Harris vann debatten överlägset. Något Trump inte håller med om. I reporterklungan passar han i stället på att framhäva att debattens moderatorer var ”väldigt orättvisa”.

– Jag tycker att det var vår bästa debatt någonsin, säger Trump.

Harris utmanade snabbt Trump på en andra debatt under de kommande veckorna, men Trump kunde inte ge ett tydligt svar om han var intresserad av att delta.

– Hon vill ha en andra debatt eftersom hon förlorade stort i kväll. Så vi får se, vi får tänka på det, svarar Trump.

Vid sidan av står hans son, Eric Trump, som entusiastiskt filmar med mobilen, jämte andra republikanska tungviktare.

Donald Trump efter debatten.

J D Vances känga till Harris

Aftonbladet får en pratstund med Trumps egen vicepresidentkandidat, J D Vance, 40, som är belåten med sin vapendragares insats. Han undviker att nämna ett specifikt favoritögonblick från debatten, men passar på att ge en känga åt rivalerna.

– Det som verkligen stod ut för mig är att Kamala Harris är en politiker som bara kör med plattityder. Om du granskar innehållet i det hon sa, finns det nästan inget substantiellt bakom, förutom en slogan, säger han.

– Och viktigast av allt: Hon kan inte prata om sina prestationer. Hon har varit vicepresident i 3,5 år och påstår att hon har ”en fantastisk plan för att sänka matpriserna”. Varför provar hon den då inte? fortsätter han.

Vance, senator från Ohio och känd för sin bok ”Hillbilly elegy”, uttrycker att Harris, tillsammans med sittande president Biden, är ansvarig för höga bostadspriser och bristande gränsskydd mot Mexiko.

– Hela hennes meritlista på ämbetet är ett misslyckande. Jag vill höra om Kamala Harris framgångar, men tyvärr är de så få att hon bara kan prata i plattityder. Jag tror att det amerikanska folket är smart nog att se rakt igenom det, säger Vance till Aftonbladet.

Republikanernas vicepresidentkandidat JD Vance.

Scaramucci: Harris var ”presidentlik”

I ett hörn av den blå heltäckningsmattan står Anthony ”The Mooch” Scaramucci, 60, med en glittrig brosch i form av den amerikanska flaggan på kavajslaget. En gång i tiden var han Trumps kommunikationschef i Vita Huset, men hade endast elva dagar på posten. I dag är han en av de mest ivriga kritikerna av Trump.

Scaramucci sa till Aftonbladet att han tyckte att Kamala Harris framstod som ”presidentlik” under debatten, medan Trump verkade vårdslös och oinformerad. Han hade ingen substans, var ”lika djup som en kontaktlins”, och hade endast en ytlig förståelse för konkreta frågor.

Trump verkade uppenbart arg, säger Scaramucci.

– Han blev trängd när Harris sa att ”du är ett skämt för seriösa ledare i allierade länder och ett ännu större skämt för världens diktatorer.” Båda påståendena är sanna, och han kunde inte riktigt hantera det.

Anthony Scaramucci, tidigare kommunikationschef i Vita Huset.

Skrällen efter debatten

Matt Gaetz, 42-årig republikansk kongressledamot från Florida, som förberett Trump inför debattens tuffa frågor, står vid sidan om. Rådgivarna hade uppmanat Trump att anta en mer optimistisk ton, vara ”glada Trump” och fokusera på policy, i stället för den aggressiva tonen han visat tidigare.

Var det den glada eller arga Trump vi såg?

– Jag tror detta är ett argt land just nu, säger Gaetz till Aftonbladet.

– Det är ett land där saker går åt fel håll. Att dyka upp på ett sådant här evenemang med leenden och regnbågar känns oäkta.

Kort efter debatten kommer nästa skräll – ett stort bakslag för Trump.

Superstjärnan Taylor Swift offentliggör sitt stöd för Kamala Harris som presidentkandidat, något som tros kan påverka unga väljare att gå till valurnorna i november.

Gaetz flinar brett när han får frågan om Swifts stöd kan påverka valresultatet.

– Jag älskar när liberaler skapar min musik och konst – och konservativa skapar våra lagar och politik.

Matt Gaetz, republikansk kongressledamot.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln