Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagny, Helny

Hånet inför stora slaget i tv: ”Det skulle vara fusk”

Uppdaterad 03.27 | Publicerad 2024-09-10 23.37

Strax efter klockan 03 svensk tid träffades de för första gången.

Efter ett stelt handslag var slaget igång.

Tv-debatten i natt tros kunna avgöra hela valet.

Efter all rapportering inför debatten kändes inledningen oväntat avskalad.

Vid 03-tiden i natt steg Donald Trump och Kamala Harris fram från varsitt håll till den lilla scenen i den tomma lokalen i Philadelphia.

Stelt första möte

”Kamala Harris”, sa Demokraternas kandidat och sträckte fram handen.

Det var första gången de träffades – och det första mötet såg inte hjärtligt ut.

Trump slog fast att ”alla vet att Kamala Harris är en marxist, liksom hennes pappa”.

Attacken fick Harris att le.

Hon å sin sida sa att ”det kommer höras många lögner” från motståndaren under debatten. Detta efter att Trump falskligen sagt att det finns delstater där aborträtten innebär att ”barn avrättas efter nio månader”.

Insatserna är enorma för både Kamala Harris och Donald Trump i nattens tvekamp i tv.

I potten ligger fyra år i Vita huset.

Politiska experter och anhängare till bägge kandidater är överens om att den 90 minuter långa debatten, kanske den enda i valrörelsen, kan bli avgörande för seger.

Harris hälsar på Trump

Övar i fejkstudio

Demokraternas kandidat Kamala Harris och hennes stab har tillbringade fem dygn på Omni William Penn Hotel i Pittsburgh inför debatten.

Där byggde ma upp en modell av tv-studion med en scen och ljussättning.

Harris har blivit utfrågad samtidigt som hon tvingats kämpa mot en inhyrd motståndare i rymlig kostym och röd slips som ”slänger ur sig förolämpningar och går till hårda attacker”, skriver Washington Post.

Harris rådgivare uppgav sig vara förberedda för alla möjligheter, i vilken skepnad Donald Trump än dyker upp, men man förutsatte att expresidenten kommer vara relativt disciplinerad under debatten.

I staben finns det en oro för att demokrater, efter Bidens uttåg och i entusiasmen för den nya kandidaten, har för höga förväntningar på Kamala Harris att sopa banan med Trump i debatten.

Man har varit noga med att framhålla att detta blir Trumps sjunde presidentvalsdebatt.

Hennes talesperson Kevin Munoz uppger att ”man vet att Donald Trump övat hårdare och förberett sig mer än inför tidigare debatter”.

”Absurt att tro”

Det är inte riktigt bilden som framkommer i uttalanden från expresidentens stab.

– President Trump ger oförberedda intervjuer till en rad olika mediabolag. Han gör icke manusbundna timslånga presskonferenser. Han håller tal på en rad olika ämnen och improviserar, säger en person i Trumps stab till Politico.

– Tanken på att han måste förbereda sig inför en debatt är absurd.

För många inom Trumps kampanjstab är expresidentens egna instinkter och oförutsägbarhet i debatter något positivt.

Hoppas slippa attacker

De håller dock andan och hoppas på en sak: Att han inte attackerar henne för hennes kön och bakgrund.

Trump har själv på valmöten skämtat om att han borde sparka sina rådgivare för att de försökt få honom att avstå från personliga attacker i den viktiga debatten.

– De flesta väljare har redan bestämt sig för vad de tycker om Trump, så det är inte som att hans framträdande radikalt ändra åsikterna om honom. Han behöver bara undvika att vara för aggressiv så att väljare i vågmästardelstater som tröttnat på ekonomin och gränsen känner att de kan rösta på honom, säger en person nära Trump till Politico.

Trump vid ett valmöte under helgen.

”Det vore fusk”

Ingen tror dock att debatten enbart kommer handla om politik.

Trump inledde debattdagen genom att uppmärksamma det faktum att han är betydligt längre än Harris, 192 mot 165 centimeter, skriver The New York Times.

På sin kanal Truth Social skrev expresidenten att ”Kamrat Harris” inte kommer få stå på en låda eller någon form av hissanordning för att framstå som längre eftersom det skulle vara ”ett slags fuskande”.