Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tord, Turid

”Kronprinsessan” tar över i Arvfurstens palats

Uppdaterad 16.56 | Publicerad 15.09

Maria Malmer Stenergard (M) blir ny utrikesminister.

De senaste två åren har den tidigare kronofogden haft prestigejobbet att genomföra Tidöavtalets migrationspolitik.

Tidigare Muf-toppen Benjamin Dousa blir ny biståndsminister.

43-åringen från Kristianstad har kallats statsminister Ulf Kristerssons (M) kronprinsessa. Hon nämns ofta i spekulationer om vem som en dag kan ta över som Moderaternas partiledare. Nu flyttar hon från justitiedepartement för att bli chef för UD i Arvfurstens palats i Stockholm.

Kristersson gjorde också ett antal rockader i regeringen. Johan Forssell (M) tar över efter Maria Malmer Stenergard som migrationsminister. Forssell lämnar därmed posten som minister med ansvar för bistånd och utrikeshandel. Den rollen får istället Benjam Dousa (M). Ny EU-minister blir Jessica Rosencrantz. Hon tar över efter Jessika Roswall som väntas bli ny svensk EU-kommissionär.

Två ministrar från Liberalerna byter jobb med varandra. Johan Pehrson tar över rollen som utbildningsminister från Mats Persson. Denna tar i sin tur över Johan Pehrsons portfölj som innehåller arbetsmarknad och integration.

Ny EU-ministern Jessica Rosencrantz.

Nya utrikesministern Maria Malmer Stenergard har suttit i riksdagen sedan 2014 och valdes in i Moderaternas partistyrelse 2021. Före valet 2022 hade hon rollen som migrationspolitisk talesperson. Efter valet 2022 fick hon den tunga posten som migrationsminister. Därmed har hon de senaste två åren jobbat med att genomföra Tidöavtalets migrationspolitik. Åtgärder för att minska invandringen och öka återvandringen hör till de viktigaste punkterna i Tidöavtalet.

Hon väckte uppmärksamhet hösten 2023 när hon öppnade för att invandrare som hyllade terrorgrupper som Hamas ska kunna utvisas.

Maria Malmer Stenergard kommer från Kristianstad i Skåne. År 2008 tog hon juristexamen vid Lunds universitet. Hon har bland annat jobbat som kronofogde. År 1999 skrev hon högskoleprovet och fick 1,6 poäng.

Benjamin Dousa blir ny biståndsminister.

Benjamin Dousa, 31, var ordförande för Moderaternas ungdomsförbund, Muf, mellan 2016 och 2020. När han slutade lämnade han politiken helt, och sa att han inte hade några planer på att komma tillbaka.

– Jag vill ha ett riktigt jobb utanför politiken också, sa han då till Nyhetsbyrån Järva.

Sedan dess har han arbetat som vd på Timbro och på Företagarna.

Dousa är uppvuxen i Husby i Stockholm och har skrivit självbiografin 2018 gav han ut självbiografin ”Snöflingorna faller över Husby”.

Den nya EU-ministern Jessica Rosencrantz är 36 år. Hon har suttit i Riksdagen för Moderaterna sedan 2010. Jessica Rosencrantz har bland annat varit miljöpolitisk talesperson och ordförande i EU-nämnden. Hon har examen i civilekonomi med inriktning nationalekonomi från Handelshögskolan i Stockholm. Hon har bland annat jobbat som servitris på McDonalds och som politisk assistent i Europaparlamentet.

  • Karin Thurfjell
    1 min

    Malmer Stenergard svarar inte på frågan om Trump eller Harris

    Sveriges nya utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) svarar inte på om hon föredrar Republikanernas Donald Trump eller Demokraternas Kamala Harris. När Aftonbladet frågar svarar hon istället: 

    – Sverige har ett samarbete med USA. Det kommer att utvecklas efter valet. Vi följer naturligtvis valet nära. Men oavsett vilken kandidat som det amerikanska folket väljer, och det är de som väljer, så kommer vi att fortsätta ha ett mycket djupt samarbete med USA.

    USA väljer ny president i november.

  • Oskar Forsberg
    4 min

    Dousa: Två skelett i garderoben

    Benjamin Dousa, Sveriges nya bistånds- och utrikeshandelsminister, har två skelett i garderoben. Det berättar han för Aftonbladet.

    – Jag har kört för fort en gång, säger han.

    Han fick emellertid behålla sitt körkort.

    Utöver fortkörningen har han också laddat ner musik olagligt.

    – Det var långt innan Spotify, säger han.

  • Nora Fernstedt
    8 min

    Rosencrantz: Inga skelett

    Nya EU-ministern Jessica Rosencrantz svarar på vad som kommer att vara hennes viktigaste frågor.

    Kriget, kriminaliteten, konkurrenskraften och klimatet, samt mycket Ukrainafokus, blir svaret.

    Som ny minister måste du också få frågan – har du några skelett i garderoben?

    – Nej jag har faktiskt inte det. Jag har ju varit riksdagledamot i tio år och har blivit utsatt för granskning förut. Jag känner mig trygg med att det inte finns några skelett där.

  • Nora Fernstedt
    15 min

    Pehrsons udda betyg på Persson

    Aftonbladet frågar Johan Pehrson varför han och Mats Persson byter jobb.

    – Jag vill se till att jag som partiledare tar skolreformerna ända in i mål, säger Johan Pehrson.

    Är det strategiskt inför valet?

    – Jag tror inte att det skadar.

    Vilket betyg får den avgående utbildningdministern Mats Persson?

    – En mycket stark 4, på gränsen till 5, men ingen kan ju bli bättre än partiledaren.

  • Nora Fernstedt
    24 min

    Nu är pressträffen slut.