Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tord, Turid

Nya regeringen ska hålla två mandatperioder

TT

Uppdaterad 17.17 | Publicerad 15.03

Benjamin Dousa (M), ny biståndsminister, och Jessica Rosencrantz (M), ny EU-minister under pressträffen men den nya regeringen.

Jessica Rosencrantz och Benjamin Dousa tar plats i Ulf Kristerssons regering – och flera befintliga ministrar får nya roller.

– Som lagledare vill jag bygga ett lag som kan vara med och leda landet minst till 2030, säger Ulf Kristersson.

Jessica Rosencrantz (M) får posten som EU-minister efter Jessika Roswall som har nominerats till att bli EU-kommissionär. Rosencrantz är riksdagsledamot sedan 2010. Hon blev ordförande i EU-nämnden så sent som i maj i år i samband med att moderaten Hans Wallmark lämnade riksdagen.

Rosencrantz säger att hon kommer att fortsätta prioritera de så kallade fyra K:na i sin roll som EU-minister: kriget, klimatet, konkurrenskraften och kriminaliteten.

Hon nämner särskilt stödet till Ukraina.

– Det kommer vara en fortsatt mycket stark prioritering för mitt arbete framåt.

Plan på lång sikt

Statsminister Ulf Kristersson säger att den nya regeringen är vald utifrån en långsiktig plan som ska hålla även efter nästa val.

– Det har varit en självklarhet för mig att inte bara tänka på resten av mandatperioden. Jag har tänkt minst en mandatperiod till.

Johan Forssell (M) blir ny migrationsminister efter Maria Malmer Stenergard (M), som efterträder Tobias Billström på utrikesministerposten efter att han plötsligt meddelade sin avgång.

– Efter ett väl utfört värv på UD vill jag ha tillbaka Johan mer i mitten av svenska inrikespolitiken för att fullfölja en av de stora kursomläggningarna, säger Ulf Kristersson.

Forssell säger att han är stolt över de förändringar han gjorde på sitt gamla jobb som bistånds- och utrikeshandelsminister men att det nu känns väldigt bra att få gå till inrikespolitiken. Han ska fortsätta regeringens linje på migrationsområdet och föra en stram asylinvandring, säger han.

– Vi fick ett väldigt tydligt mandat av svenska folket att genomföra förändringar, säger Forssell.

Liberaler byter plats

Det blir Benjamin Dousa (M), vd för Företagarna, tidigare vd för tankesmedjan Timbro och förbundsordförande för Moderaternas ungdomsförbund (Muf) 2016–2020, som ersätter Forssell.

– Varje dag kommer jag värna om skattebetalarnas pengar. Inte en enda skattekrona ska gå till fel händer utan de ska hjälpa människor i nöd. Transparensen behöver också öka, säger Dousa om sin nya roll som biståndsminister.

Johan Pehrson (L) blir ny utbildningsminister och byter rakt av plats med partikamraten Mats Persson (L) som tar över hans portfölj som ny arbetsmarknads- och integrationsminister.

Följ ämnen i artikeln