Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Anita, Annette

Maktkamp i Moderaterna – de nämns som Billströms efterträdare

Uppdaterad 18.22 | Publicerad 17.51

Tobias Billströms avgång har öppnat upp en maktkamp i Moderaterna.

Enligt uppgift till Aftonbladet har tunga spelare i partiet engagerat sig i vem hans efterträdare ska bli – trots att de inte ens är aktuella till posten.

– Det handlar om att inte stärka framtida konkurrenter till att efterträda Ulf Kristersson, uppger en tung M-källa.

I morgon väntas statsminister Ulf Kristersson tillkännage vem som blir Sveriges nya utrikesminister.

Flera tänkbara namn har lyfts fram: Statsråden Johan Forssell och Maria Malmer Stenergard, EU-parlamentarikern Tomas Tobé, ex-utrikesministern Carl Bildt, den nationella säkerhetsrådgivaren Henrik Landerholm och partisekreteraren Karin Enström.

Den som utses får en av de tyngsta portföljerna i regeringen. Speciellt i en tid då Sverige befinner sig i ett oroligt säkerhetsläge och där utrikespolitiken står högt upp på dagordningen.

Att det blir en moderat är alla bedömare överens om. Det framstår som ytterst osannolikt att Ulf Kristersson skulle ge bort en så tung ministerpost till Liberalerna och Kristdemokraterna.

Statsråd mer sannolikt än syskonen

En källa med insyn säger att Kristersson sannolikt väljer en person som redan sitter i regeringen. Där är Maria Malmer Stenergard och Johan Forssell favorittippade. Malmer Stenergard är i dag migrationsminister, om hon tar Billströms jobb skulle EU-parlamentarikern Tomas Tobé kunna flytta hem för att ersätta henne. Tobé har gjort sig ett namn i migrationspolitiken eftersom han var parlamentets förhandlare när den så kallade migrationspakten arbetades fram.

Syskonen Henrik Landerholm och Karin Enström är andra moderater som nämns. De står Ulf Kristersson nära och har stärkt sina positioner internt i partiet de senaste åren. Det som talar emot att det blir någon av dem är att det inom M finns en kritik att Kristersson anlitar sina kompisar till toppjobb i regeringen. När Landerholm blev nationell säkerhetsrådgivare ansåg vissa experter till och med att det kunde utgöra vänskapskorruption. Det som talar för är att det skulle vara ett sätt för Kristerssons att stärka makten över Utrikesdepartementet, enligt en källa med insyn.

– Ulf Kristersson vill ha Landerholm men det skulle vara svårsmält för partiet eftersom det redan nu finns kritik mot nepotism, säger en annan källa.

Interna stridigheter

En annan möjlig väg för Kristersson är att lyfta in en karriärdiplomat som inte är lika känd för den stora allmänheten. Det som talar emot det är att Moderaterna, enligt en källa, är angelägna att ha stor kontroll över UD, som är det största regeringsdepartementet. Då krävs en person med erfarenhet att styra departement.

Enligt uppgifter till Aftonbladet har Tobias Billströms hastigt meddelade sorti också satt fart på interna stridigheter inom Moderaterna. Enligt en tung M-källa arbetar justitieminister Gunnar Strömmer internt för att andra namn än Forssell och Malmer Stenergard ska lyftas fram. Motivet ska vara att stärka sin egen ställning inför den dagen Ulf Kristersson ersätts med en ny partiledare.

– Ens ställning stärks ytterligare och väldigt påtagligt om man varit utrikesminister. Gunnar Strömmer, men även till viss del Elisabeth Svantesson, gör därför vad de kan för att det inte ska bli Johan eller Maria, säger en tung M-källa.

Ulf Kristersson väntas i morgon även tillkännage vem som blir EU-minister Jessika Rosvalls ersättare när hon tillträder som kommissionär i Bryssel. Enligt Aftonbladets källor är Jessica Rosencrantz, ordförande i riksdagens EU-nämnd favorittippad till den posten.

Aftonbladet har sökt Gunnar Strömmer och Elisabeth Svantesson. Deras pressekreterare svarar att de inte känner igen informationen och att det inte stämmer.