Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Anita, Annette

Dödsskjutning, explosioner och larm om farliga föremål – två veckor av våldsdåd i Malmö

Uppdaterad 18.05 | Publicerad 16.29

Polisen kämpar med en pågående våldvåg efter att en man sköts ihjäl i Rosengård i slutet av augusti.

En våldsvåg har svept in över Malmö.

För två veckor sedan sköts en man ihjäl mitt på öppen gata i Rosengård.

Därefter har det skett två sprängningar, utfärdats VMA och larmats om flera misstänkta farliga föremål i staden.

Måndagen den 26 augusti sköts en man i 25-årsåldern till döds med en kalasjnikov mitt på ljusa dagen i stadsdelen Rosengård i Malmö.

Strax därefter greps en man i övre tonåren, hemmahörande i Stockholm, i närheten av platsen. Han sitter nu häktad på sannolika skäl misstänkt för mord.

Den ihjälskjutne var en högt uppsatt gängmedlem, enligt uppgift till Aftonbladet.

Mordet har följts av en rad våldsdåd i staden.

Och Malmöpolisen beskriver läget som allvarligt.

– Vi har ett allvarligt konfliktläge i Malmö och har haft det under en tid. Vi vet att det finns konflikter mellan individer och grupperingar i de grovt kriminella grupperingarna, säger Nils Norling, presstalesperson hos Malmöpolisen.

Hittade misstänkta handgranater – fick sprängas

På torsdagskvällen den 29 augusti larmades polisen till Ramels väg, samma gata som dödsskjutningen skedde.

Två misstänkta handgranater hade upptäckts på två olika innegårdar. Ett VMA utfärdades där boende uppmanades att stanna inomhus och hålla sig borta från fönstren.

Det nationella bomskyddet fick genomföra kontrollerade sprängningar av föremålen på plats.

I det fallet har polisen gripit en ung man som nu är misstänkt för mordförsök.

Bara några timmar senare skedde en explosion vid en uteservering i centrala Malmö. Även det ska ha rört sig om en handgranat, enligt Sydsvenskan. Ytterligare en handgranat hittades vid platsen som fick sprängas av det nationella bombskyddet.

Polisen genomförde en kontrollerad sprängning av ett föremål på en restaurangs uteservering på Bergsgatan i centrala Malmö.

Tre falska bomber på ett dygn

Den 1 september ryckte polisen ut till Hindby efter att inringare sett ett bombliknande föremål i ett villaområde. Och det dröjde inte lång tid innan det kom ett liknande larm från Persborg bara en halv kilometer därifrån, då det upptäckts ett misstänkt farligt föremål vid ett cykelställ.

Polisen fick dessutom hantera ytterligare ett larm från Rosengård, natten mot den 2 september, efter att ett misstänkt föremål hittats utanför en port till ett flerfamiljshus.

Det rörde sig inte om sprängladdningar i något av de tre fallen.

Men händelsen i Hindby utreds som förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse och den i Rosengård som grovt olaga hot.

Kastade handgranat på innegården

Fredagen den 6 september hittades två misstänkt farliga föremål på Östra kyrkogården i höjd med Industrigatan. Platsen spärrades av och det nationella bombskyddet tog föremålen i beslag. Vilken typ av föremål det rörde sig om är fortfarande oklart och polisen har inte gått ut med någon brottsrubricering i det fallet.

Senare samma fredag, strax före midnatt, exploderade det utanför flerfamiljshus på Amiralsgatan, nära Folkets park. Någon hade kastat en handgranat på innergården, enligt polisen.

Ett VMA utfärdades som en säkerhetsåtgärd efter de tidigare fallen med handgranater som inte detonerat.

En pojke i 15-årsåldern som stämde in på signalementen greps i närheten av platsen. Han släpptes på lördagsmorgonen och är nu helt avförd från utredningen.

Delar av Amiralsgatan spärrades av och boende uppmanades hålla sig inomhus efter att en handgranat exploderat på en innergård.

Kopplas till kriminella miljön

Malmöpolisen har inlett ett intensivt arbete med anledning av de senaste veckornas dåd. Och dåden kopplar polisen till den kriminella miljön.

– Det är antingen där utförare eller uppdragsgivare finns när det kommer till de grova våldsbrotten. Det som vi har sett de senaste åren är hur det på ett väldigt oroväckande sätt utvecklats med att uppdragsgivare kan finnas i någon del av landet och sedan anlitar man, företrädesvis, unga pojkar för att genomföra de här grova våldsdåden, säger Nils Norling.

Det har också talats om att visitationszoner kan införas i staden, vilket innebär att polis får visitera personer som befinner sig på allmän plats i området, inklusive barn, utan att det finns misstanke om brott.

Men om så kommer att ske är inget polisen ännu bekräftat.

– Det finns inget beslut om en säkerhetszon, säger Nils Norling.

Följ ämnen i artikeln