Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Anita, Annette

Polisen utreder koppling mellan drönarlarm

Uppdaterad 13.10 | Publicerad 11.39

Drönarna som sågs över Arlanda försvann av sig själva.

– Att en drönare kan komma för nära ett sådant här restriktionsområde kan hända. Men nu var det fyra stycken, säger Daniel Ackermann vid Luftfartsverket.

Vid 01-tiden natten mot måndagen stoppade Luftfartsverket all flygtrafik till och från Arlanda. Personal i flygledartornet hade sett fyra drönare. Enligt uppgift till Aftonbladet jagades drönarna med bland annat helikopter. Men de försvann av sig själva, säger Daniel Ackermann på Luftfartsverket. Polisen har startat en utredning om brott flygplatssabotage och mot skyddslagen.

Tyder något på att det är ett medvetet brott och inte ett misstag?

– Det kan vi inte spekulera i. Men det var fyra drönare och inte en. Att en drönare kan komma för nära ett sådant här restriktionsområde kan hända. Men nu var det fyra stycken.

Troliga drönare sågs också över Uppsala. Vid 22-tiden på söndagskvällen larmade flera människor polisen. Poliserna som skulle utreda larmen såg också själva flygande föremål.

Drönarna kan ha flugit över polishus i Uppsala. Därför har en anmälan om brott mot skyddslagen gjorts. Polisen har ingen misstänkt.

– Vi har försökt lokalisera drönarna och de som styr dem, säger Tobias Ahlén-Svalbro.

Polisen vet inte exakt hur många drönare som flugit över Uppsala. Men det rör sig om runt fem. Vad som hände med drönarna kan Tobias Ahlén-Svalbro inte svara på.

All flygtrafik vid Arlanda stoppades efter överflygningar med drönare under söndagskvällen.

Kan röra sig om främmande makt

Polisen undersöker nu om det är samma drönare som setts i Uppsala och vid Arlanda.

–  Vi samverkar alltid mellan regionerna om vi misstänker att det skulle kunna finnas en koppling, säger Tobias Ahlén-Svalbro.

Enligt källor till SVT har poliser från Uppsala följt hur flera drönare flugit från Uppsala mot Arlanda. Enligt poliserna var drönarna ”av större modell”:

Tobias Ahlén-Svalbro. kan inte säga hur stora drönarna var eller vilka som styrde dem.

– Det kan röra sig om allt från en privatperson som testar sin drönare till främmande makt. Vi vet inte vad som hänt i nuläget.

Följ ämnen i artikeln