Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Anita, Annette

CIA: ”Fanns genuin risk för kärnvapenattack”

Publicerad 00.53

Flera varningstecken fick larmklockorna att ringa i Vita huset hösten 2022.

USA gjorde sig redo för att Putin skulle detonera en atombomb i Ukraina.

Nu uttalar sig CIA–chefen William Burns för första gången offentligt om krisen.

– Det fanns en genuin risk för en potentiell attack med taktiska kärnvapen, säger han.

Följ ämnen

När Ukraina drog igång sin första motoffensiv för snart två år sedan, och de ryska styrkorna under förödmjukande former retirerade från staden Cherson, hände flera saker som fick USA att frukta det värsta.

USA:s underrättelsetjänst snappade upp samtal där ryska befälhavare diskuterade hur en atombomb skulle kunna användas på slagfältet i Ukraina. Aftonbladet har tidigare rapporterat att några av de avlyssnade konversationerna kom inifrån styrkorna som skulle ha ansvaret för att flytta de taktiska kärnvapnen och göra dem stridsredo.

Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu ringde till motparter i flera Nato-länder och påstod att Ukraina planerade en attack mot ryska styrkor med en

smutsig bombEn konventionell sprängladdning som sprider radioaktivt material.. Varningen avfärdades som nonsens, men sågs som en möjlig ”false flag”-operation där Kreml skulle försöka motivera en kärnvapenattack.

– Det var ganska alarmerande, sa en källa till CNN.

CIA-chefen William Burns.

”50–50 eller högre”

Rapporten med de avlyssnade samtalen presenterades för president Biden den 6 oktober 2022. Där levererade CIA dessutom en konkret varning: En ukrainsk framryckning mot Krim skulle öka risken för en rysk atombomb till ”50–50 eller kanske ännu högre”.

– Det fick allas uppmärksamhet, sa en källa till New York Times.

Dokumentet utlöste intensiv diplomatisk aktivitet. USA:s utrikes- och försvarsministrar ringde sina ryska motsvarigheter och Biden meddelade Putin att de behövde ett möte genom ombud.

Det ledde till att CIA-chefen William Burns i mitten av november 2022 träffade Sergej Narysjkin, chef för den ryska säkerhetstjänsten SVR, i Ankara. Det har senare läckt ut att Burns under mötet var kraftfull i sina varningar om vad som skulle hända om Putin detonerade en atombomb.

Polens utrikesminister Radoslaw Sikorski avslöjade tidigare i år att USA meddelade att de skulle slå ut alla ryska positioner i Ukraina med konventionella vapen.

SVR-chefen blev förvånad eftersom han trodde att de skulle diskutera fredsförhandlingar, men enligt Burns skiljdes de i samförstånd.

– Narysjkin svor att han förstod och att Putin inte hade för avsikt att använda kärnvapen, sa CIA-chefen till New York Times.

CIA-chefen: ”Fanns genuin risk för potentiell kärnvapenattack”.

Vladimir Putin.

Uttalade sig i London

I fredags uttalade sig William Burns första gången offentligt om vilka överväganden USA gjorde under krisen. Tillsammans med den brittiske MI6-chefen Richard Moore talade han på en konferens i London.

– Det fanns ett ögonblick på hösten 2022 där jag tycker att det fanns en genuin risk för en potentiell attack med taktiska kärnvapen, sa han enligt Telegraph.

Han nämnde sedan resan till Turkiet och mötet med SVR-chefen.

– Presidenten skickade mig för att tala med vår ryske motsvarighet Sergej Narysjkin och göra mycket klart vad konsekvenserna av en sådan sorts eskalering skulle bli. Och har fortsatt att vara mycket tydliga om det.

Ryska hot om kärnvapen har duggat tätt under kriget, inte minst från den förre presidenten och premiärministern Dmitrij Medvedev. Även Putin har uttalat sig flera gånger. Så sent som i mars, dagarna före presidentvalet, sa han i en intervju att Ryssland ”är redo” för kärnvapenkrig.

Utspelen ses främst som propaganda och USA har flera gånger betonat att de inte sett några verkliga tecken på att Ryssland förbereder sig för att använda en atombomb.

På konferensen i London sa William Burns att USA ”inte ska låta sig skrämmas” av de ryska hoten.

– Putin är en mobbare. Han kommer fortsätta med sitt vapenskrammel då och då.