Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Alma, Hulda

Larmet från Arlanda: ”Hot tillhör vardagen”

Uppdaterad 17.58 | Publicerad 17.41

Guldtackor, exklusiva klockor och miljontals kronor i kontanter smugglas in och ut ur landet via Arlanda varje år.

Attityden har blivit råare hos de som åker fast och hoten har ökat.

– De kan säga: ”Jag ska döda dig din jävel” eller ”Jag vet vem du är”, säger Adam Hübinette, 43, tullinspektör och gruppchef.

Adam Hübinette har jobbat på tullen på Arlanda i 23 år. Han vittnar om en hårdare arbetsmiljö. De kriminella har blivit mer hotfulla och hoten tillhör numera vardagen.

– De kan säga: ”Vad heter du? Vart bor du någonstans?”, säger han.

Adam berättar att det har också hänt att någon står på parkeringsplatsen i närheten när en tulltjänsteman kommer hem.

När anmäler ni?

– En polis blev spottad i ansiktet, men ingenting hände. Det är en del av jobbet. Det verkar som om de får respekt om de ger sig på en myndighetsperson. Om personen har kriminell historik med mordförsök och misshandel, då ser man på det allvarligare och anmäler, säger han.

Adam Hübinette har jobbat på tullen på Arlanda i 23 år.

De anställda på tullen har suttit i krismöten med ledningen och diskuterat situationen.

– Känner vi oss hotade nu, då utför vi inte uppgiften. Då gör vi en arbetsmiljöanmälan. Man får bedöma utifrån situationen, säger Adam.

Tullen pratar med passagerare på Arlanda.

Mutor och flört

Många personer blir stressade vid en visitation. Ibland försöker de komma undan genom att muta sig ur situationen.

– Det är inget som förvånar en när de försöker komma med gåvor och pengar. Folk kan säga att: ”Du kan få en flaska av mig, så behöver du inte ta den där flaskan.”

Andra försöker flörta för att försöka komma undan.

– En kollega har fått frågan om han är singel och det har också hänt att någon tindrar och flörtar med ögonen.

Har det funnits erbjudande om sex?

– Det har hänt att det förekommit sexuella inviter. Det har erbjudits.

Sen finns det personer som väljer att fly.

– Vi har också haft folk som plötsligt får för sig att springa och försöka ta sig därifrån. Det får vi vara beredda på.

Tullen får ett tips om en resenär som just ska landa. Adam Hübinette är på väg upp till gaten för att kontrollera en person som just landat med ett flyg.

Så kontrolleras resenärerna

Aftonbladets team står vid tullens kontrollstation och tittar på passagerarna som går förbi i strid ström. En del på väg hem efter en semesterresa, andra från en jobbresa. Vissa hälsar glatt, andra tittar nyfiket på tulltjänstemännen och in i rummet där visitationen sker. Några ser nervösa ut.

– Det är alltid folk som känner sig kränkta för att de blir kontrollerade. Men det får de bara köpa. Reser man så kan man bli kontrollerad, säger han.

Vad är det ni tittar efter när ni är vid en avgångs- eller ankomsthall?

– Vi tittar mycket på när man kommer in i landet och varifrån man reser. Mycket sker genom dialogen och det personen säger. Låter det vettigt, kan man styrka de uppgifterna, säger Adam.

Tullen kontrollerar passagerare på Arlanda

Rekordtillslag

2023 var det rekordbeslag. Totalvärdet, 93,4 miljoner kronor, motsvarar en 30-procentig ökning jämfört med 2022 då det var tillslag på 71,4 miljoner. Stora delar av beslagen knyts till kriminella ligor. Adam Hübinette har varit med och hittat åtta kilo heroin. Det största beslaget på Arlanda var två väskor fulla med 40 kilo cannabis. Det var 11 november 2023.

– Smugglarna hade inte lagt någonting annat i väskan för att försöka skyla drogerna.

Tullen letar efter personer som reser med mer än 100 000 i kontanter. Alla summor över det måste deklareras om man reser in till eller ut från EU. Men finns misstankar om penningtvätt ska ärendet lämnas över till polisen.

– Är det kontanter så är det ofta pengar som är kopplade till kriminell verksamhet. Det finns personer som deklarerat 0 kronor i inkomst, men som har 100 000 i kontanter, säger Adam.

Olivia Karlsson kollar innehållet i en väska.

Dubbelbottnad väska

En kvinnlig tulltjänsteman stannar en man som drar en vagn med en väska på. Hon vill inte vara med på bild, av säkerhetsskäl, utan lämnar över till kollegan Olivia Karlsson. Olivia är van att vara framför kameran efter åren i ”Gränsbevakarna” i Kanal 5.

Det största tillslaget hon gjort på Arlanda var runt fem kilo heroin. Det låg i botten på en dubbelbottnad väska. Straffet för personen blev synnerligen grov narkotikasmuggling.

– Jag tror han var i typ 65-årsåldern. Vi kunde se att han hade gjort flera resor inom Europa.

Hur reagerade han?

– Förvånansvärt nog är det de som har narkotika som är lugnast. Det är som att de är förberedda på att de kan åka fast.

Vilka blir argast?

– De som är mest arga är de som har mat, eller blir av med mat. Då hettar det till.

Tullen får larm om person som landar med ett plan på Arlanda. De ställer sig vid gaten och kollar passen.

Byter taktik

Kriminellas sätt att smuggla varor har förändrats genom åren. Adam berättar om att det tidigare var en period då det var många unga kvinnor från Ryssland och Baltikum som användes som cigarettkurirer till Arlanda. De kunde ha tre incheckade väskor med bara cigaretter. Sen upphörde det.

En annan period var det unga kvinnor från Sydamerika som smugglade narkotika. De kunde ha narkotika i väskor, svalt ner det eller stoppat upp det.

– Det har också varit unga baltiska män och äldre svenska herrar. Så fort vi kommer på det – då upphör det. Det är ju uppenbart att de har bytt modus på något vis och då gäller det att försöka hitta det, säger Adam Hübinette.  

Vad blir nästa grej, tror ni?

– Jättesvårt att säga. Men vi tittar på andra länder och får information om trender där.

En stressad man kontrolleras av Olivia Karlsson och Adam Hübinette.

En stressad man kontrolleras

Tullpersonalen tar in en man som är i 50-årsåldern. Runt hans hals hänger en badhandduk. Det är oordning i hans väska. Han uppträder stressat. Vi får höra att mannen hyrt ett hus i Spanien i ett halvår, det har han gjort trots att han är arbetslös.  I väskan finns också en kopia på id-handlingar på en yngre man som bor i Lettland. Mannen är på väg dit.

Tulltjänstemännen tycker inte att mannens historia hänger ihop. De bestämmer sig för att göra ett drogtest. Mannen har redan erkänt att han rökt marijuana. Testet ger utslag för det, men inget annat.

– Inget förvånar mig längre. Vi har hittat blodstensdiamanter, elefanthud och avföring i människors bagage. Det visar på bredden vad man kan hitta, säger Adam.

Mannen släpps. Det fanns inget att gå på, men det var värt att kolla upp, enligt Adam Hübinette.

Halvspringer genom ankomsthallen

Plötsligt får Adam ett larm. Det har kommit in ett tips om en man som strax anländer med ett flyg. Han lämnar undersökningsrummet och halvspringer till gaten.

– Tipset kan vara från polisen. Men det kan också komma från ett rivaliserande gäng. Eller bara från ett kompis som vill driva med sin vän, säger Adam.

Personen de fick tips om hittar de vid id-kontrollen. De larmar till kollegorna som ska kolla upp mannen vid tullfiltret.

Följde ni med honom ner?

– Nej, men vi har koll på honom på olika sätt, säger Adam.

Adam följer med oss ut från kontrollrummet. Jakten på smugglare fortsätter.

Följ ämnen i artikeln