Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Alma, Hulda

Starka reaktioner på SD:s husmanssatsning i skolan

Uppdaterad 10.06 | Publicerad 09.41

UDDEVALLA. Svensk husmanskost varje dag – det är regel i Uddevallas skolmatsalar. Samtidigt försvinner köttalternativet för de elever som inte äter fläsk av religiösa skäl.

Förändringen har både hyllats och kritiserats.

– Jag tycker det är elakt, jättetaskigt, säger Daniel, 18.

Kommunstyrelsens ordförande slår tillbaka:

– Det är inte så att vi serverar fläsk fem dagar i veckan, säger Martin Pettersson (SD).

I korridorerna på Östrabogymnasiet i Uddevalla är lunchrusningen i full gång. Elever står i kö för att komma in till matsalen – utanför presenteras dagens meny på en svart griffeltavla. Den första måndagen i september 2024 serverar köket lingongryta med fläskkött eller vegetariska nuggets med vitlökssås.

Rätterna kan tyckas vardagliga, men utbudet är konsekvenser av ett politiskt beslut. Från och med den här terminen har politikerna infört en ny kostpolicy: Varje dag ska skolan servera kött i form av ”svensk husmanskost”, kompletterat med ett vegetariskt lunchalternativ och specialkost för den som har allergier.

De elever som inte äter fläsk av religiösa skäl kan inte längre anmäla det som anpassad kost.

– Det var ett jättetråkigt beslut för oss muslimer som inte äter mat med fläsk, säger gymnasieeleven Abdulhamid, 18.

”Ett jättetråkigt beslut”, tycker Abdulhamid, 18.

”Förnedrande”

Policyn har hyllats på ledarplats i Borås tidning och fått positiva tillrop i sociala medier. Men bland de elever som vill svara på frågor från Aftonbladet är stödet svagt.

– Jag tycker det är lite rasistiskt och förnedrande mot oss som inte äter fläsk av religiösa skäl. Det är elakt, jättetaskigt, säger Daniel, 18.

Han tycker att eleverna borde få röstat om vilken mat som ska serveras i skolan.

– Skattepengarna betalas, det borde vara samma för alla.

”Jag tycker det är elakt, jättetaskigt”, säger Daniel, 18.

Uddevallas stadshus ligger inhyst i Uddevallavarvets tidigare kontorsbyggnad. Intill den väldiga blåa 1970-talsbyggnaden står en stenlykta skänkt från Uddevallas japanska vänstad Okazaki framför en imposant utsikt över fjorden och varvsområdet.

Ett par våningar upp har kommunstyrelsens ordförande

Martin Pettersson (SD)Sverigedemokraterna styr sedan 2022 Uddevalla tillsammans med Moderaterna, Kristdemokraterna och det lokala Uddevallapartiet. sitt kontor. Han har översköljts av reaktioner på skolmatspolicyn.

– Det är sällan man får fatta ett beslut som kommunpolitiker som väcker så positiva reaktioner som det här har gjort, säger han direkt.

Kritikstorm mot musselbollar

Enligt Martin Pettersson har skolmaten varit en het fråga bland elever i Uddevalla de senaste åren. Barn har skrivit insändare och kritik har framförts dels mot skolor som tagit bort fläskkött från menyn av praktiska skäl, dels mot helvegetariska dagar.

Martin Pettersson (SD), kommunstyrelsens ordförande i Uddevalla sedan 2022.

Även specifika maträtter har väckt motstånd.

– Störst reaktioner var det när köken började servera musselbollar. Då blev det väldigt mycket debatt om skolmaten.

Var de väldigt äckliga?

– Ja, skjuter kommunens kommunikationschef Mats Eliasson in.

Martin Pettersson (SD):
– Jag tänkte smaka men blev tillsagd att inte göra det. Om vi pratar om barn som ska orka en hel skoldag, då kanske det inte är platsen där vi ska introducera dem för saker som ingen testat förut. Det kanske hade varit bättre att servera köttbullar så de orkade hela dagen.

Uddevalla stadshus.

”Det är inte diskriminerande”

Utifrån siffror som enligt Martin Pettersson bland annat visade att hälften av eleverna inte åt i skolmatsalen de dagar helvegetarisk mat serverades, beslöt sig politikerna i år för att ta fram en

policyI policyn står definierat att köttalternativet ska vara "svensk husmanskost". där både en kötträtt och en vegetarisk rätt alltid serveras.

Den vegetariska maten ska utgöra alternativ för exempelvis elever som avstår fläsk när griskött serveras, som alltså nu inte kan anmäla det som anpassad kost.

– Det finns alltid människor som inte vill äta maten, vissa gillar inte fisk. Men specialkost är för de som har en allergi.

Men det är väl viss skillnad på att välja bort fisk för att man tycker att det är äckligt, jämfört med att välja bort visst kött på grund av sin tro?

– Vi har teknisk möjlighet att göra två rätter om dagen om vi också ska fixa specialkost till de som har en allergi. Jag kan inte se hur vi hade kunnat lägga upp det på ett bättre sätt.

Vad säger du till elever som tycker att det här är diskriminerande?

– Det är inte diskriminerande. Samma policy gäller för alla, säger Martin Pettersson.

Skolmatsmenyn första veckan i september 2024.

”Problemet är protein”

Det politiska styret hänvisar till Livsmedelsverkets rekommendationer. Enligt myndigheten är det möjligt att ta fram fullgoda vegetariska lunchalternativ för skolelever.

Myndigheten skriver vidare att anpassningar utifrån religiösa skäl kan göras genom att antingen anpassa typen av kött som serveras, eller erbjuda ett vegetariskt alternativ.

På skolgården utanför Östrabogymnasiet är det få av de elever som vill prata med Aftonbladet som håller med om att det vegetariska alternativet är fullgott.

– Jag tycker det ska vara som det alltid har varit, att det finns fläsk för de som äter det, alternativt kött för de som inte äter fläsk och vegetariskt för de som inte äter kött, säger Daniel, 18.

Men vad är problemet med att äta vegetariskt?

– Problemet är protein, du behöver proteinet för att få energi inför mycket skolarbete.

Östrabogymnasiet är Uddevallas största gymnasieskola.

Tacos på husmansmenyn

I stadshuset går Martin Pettersson (SD) genom gymnasieskolornas veckomeny. Griskött serveras två gånger, i form av lingongryta och blodpudding.

Under veckans övriga dagar är begreppet husmanskost relativt fritt tolkat: Eleverna kommer att få äta fiskgratäng, poke bowl och tacosoppa.

– Tacosoppa är ju sånt barnen älskar. Tacos har ju blivit en stående grej för många familjer på fredagar, säger Martin Pettersson (SD).

På Icas hemsida anges kålpudding, kalops och kroppkakor som exempel på husmanskost.

– Det finns en anledning till att varenda krögare påannonserar dagens husman. Det är det som drar folk. Jag bedömer det som god och enkel mat.

Vad kan det vara?

– Allt från stuvade makaroner till kålpudding. Vi politiker skriver inte kokböcker, vi skriver en kostpolicy.

Martin Pettersson (SD) i sitt arbetsrum där han berättar om den nya måltidspolicyn: ”Serverar inte fläsk fem dagar i veckan”.

”Alla kan inte bli nöjda”

Politikerna har skjutit till fem miljoner kronor till satsningen på husmanskost. Martin Pettersson menar att policyn tagits fram i elevdialog. Han säger att eleverna har bett om ”mer vanlig mat” – och att politikernas mål är att få fler elever att äta i skolmatsalen varje dag.

– Vi ska ha en hög grad av nöjdhet och barnen ska äta varje dag.

Finns det en risk att elever som äter kött men avstår fläsk inte alls äter varje dag, om de hänvisas till det vegetariska?

– Men det är inte så att vi serverar fläsk fem dagar i veckan. Det är enstaka veckodagar där fler får äta det vegetariska.

Två veckor har gått sedan terminsstarten. Martin Pettersson upplever, trots kritiken från eleverna som inte vill äta fläsk, att responsen på förändringarna varit enormt positiv.

Bohusläningen har förvisso publicerat en insändare med rubriken ”Uddevalla kommun försöker göra mina barn till kaniner”, men Pettersson citerar mail från föräldrar som skriver att deras barn kommer hem ”mätta och glada”.

– Alla kan inte bli glada, det är omöjligt. Men för mig råder det inga tvivel om att vi kraftigt ökat nöjdheten med skolmaten.

ANNONS