Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kevin, Roy

SiS-hem stärks med 700 miljoner

Anja Haglund/TT, Peter Wallberg/TT

Publicerad 2024-09-04 08.42

Regeringen vill förstärka den slutna ungdomsvården på SiS-hem med 700 miljoner kronor 2025.

Pengarna ska se till att fler unga får en plats omedelbart, att säkerheten stärks och boendemiljön förbättras.

Regeringen med socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) i spetsen och Sverigedemokraterna presenterade på onsdagen budgetförslag för att stärka förebyggande insatser till barn och unga.

– Vi presenterar idag nya åtgärder för att bryta kriminella nätverks mycket cyniska rekrytering av barn och unga, säger Waltersson Grönvall.

Utökade anslag

Statens institutionsstyrelse, SiS, föreslås få utökade anslag med 696 miljoner kronor nästa år. Pengarna behövs bland annat för att myndigheten ska klara av att anvisa platser omedelbart när det behövs.

I somras gick Statens institutionsstyrelse, SiS, upp i stabsläge på grund av platsbrist. Orsaken var den dramatiska ökningen av antalet unga som döms till sluten ungdomsvård.

Socialtjänstministern kan inte svara på hur många nya platser de extra pengarna för nästa år kan ge. Hon har dock hopp om att den mest akuta platsbristen snart ska avhjälpas.

– Det kommer nya på plats under hösten. Jag har förhoppning att det kan lösa sig de närmaste månaderna, säger Waltersson Grönvall.

Pengar till kommunerna

Regeringen föreslår också 200 miljoner kronor extra till kommunerna i en riktad satsning för att socialtjänsten ska arbeta mer brottsförebyggande.

Därutöver föreslås 221 miljoner nästa år för att avhjälpa allvarliga brister i familjehem, jourhem, stödboende och i hem för vård eller boende (HVB), inklusive särskilda ungdomshem.

– Det finns stora behov att stärka vårdkedjan för barn och ungdomar, säger skolminister Lotta Edholm (L).

Det befintliga statsbidraget för skolsociala team förlängs och förstärks med 300 miljoner 2025. De är en samverkan mellan skola och socialtjänst för att öka elevernas närvaro i skolan och ge stöd i ett tidigt skede.

Följ ämnen i artikeln