Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kevin, Roy

Nazisternas stress i chattarna: Socker och bensin

Publicerad 11.55

Moralen sjunker och pengarna sinar.

Medlemsavgifterna samlas in kontant – och nu införs straffavgifter för den som inte deltar på aktiviteter.

”En tidsfråga innan vi betalar med socker och bensin”, skriver en av nazisterna i den interna chatten.

Aftonbladet har i en serie artiklar granskat innehållet i nazistiska Nordiska motståndsrörelsens interna chattar.

Där skriver nazister om våldsfantasier att döda justitieminister Gunnar Strömmer och uttrycker grovt hat mot judar och homosexuella. Aftonbladets granskning har även avslöjat hur grupperingen efter terrorklassningen splittrats i två interna falanger där den ena vill se en radikalare framtid och rekrytera mördare, medan den andra vill få ett större folkligt stöd innan NMR med våld ska störta makten.

Aftonbladet har även avslöjat att en forskare vid Karolinska institutet är aktiv i chattarna samt att en av nazisternas senaste nyrekryteringar, en man i 40-årsåldern, tidigare kampanjat både för Moderaterna och för hbtq-rättigheter under Pride.

Men chattarna avslöjar också att nazistiska NMR kan vara på väg mot en djupare ekonomisk kris efter USA:s terrorklassning i juni i år.

NMR har i dag mellan 100 och 150 medlemmar i Sverige, enligt Expo som under flera år kartlagt svensk högerextremism och nazism. Siffran innebär en kraftig minskning från 2018 då organisationen kunde samla närmare 500 personer i en demonstration.

Av de interna nazistchattar som Aftonbladet tagit del av och återskapat ordagrant framgår att medlemmar betalar 400 kronor i månaden till NMR, en av flera för allmänheten tidigare okända uppgifter som Aftonbladet har avslöjat.
Pengarna samlas in kvartalsvis och kontant.

En av nazisterna skriver i chatten:

Baserat på Expos uppgifter om mellan 100 och 150 betalande medlemmar drar den nazistiska organisationen in mellan 40 000 och 60 000 kronor i medlemsavgifter i månaden i Sverige – kontant.

Det betyder att NMR som helhet bara kommer strax över en halv miljon kronor per år i medlemsavgifter. Pengar som ska gå till att trycka upp material och flaggor, lokaler, resor, mat och bensin, för att driva en webbsida och att ha personer som sköter organisationens kanaler i sociala medier, däribland öppna konton på appen Telegram.

Samtidigt har NMR varit beroende av gåvor. Men USA:s terrorklassning har strypt möjligheten att skänka pengar via till exempel Swish.

I chattarna blandas bilder på gräddtårtor med jordgubbar formade som hakkors med kraftig antisemitism och efter terrorklassningen även en oro för ekonomin.

Mobilnummer efter mobilnummer som används för insamling stryps bara timmar efter terrorklassningen, som meddelades fredagen den 14 juni klockan 21.

En av nazisterna reagerar:

En annan svarar minuten därpå:

Pär Öberg som nämns i meddelandet i chatten är en av tre nazister som personligen klassats som global terrorist av USA. En annan är organisationens ledare Fredrik Vejdeland.

Swedbank stänger bara timmar efter terrorklassningen ned organisationens bankkonton vilket får flera av nazisterna att vilka demonstrera utanför bankens huvudkontor. I chatten uppstår då en diskussion om gruppen i stället ska öppna bankkonton hos ryska eller kinesiska banker.

En nazist skriver i chatten:

Senare samma dag skriver kvinnan igen:

I chatten sprids en adress där medlemmarna kan donera bitcoin till NMR:s propagandasida på nätet, Nordfront.

Där råder inte särskilt stor aktivitet och saldot är 2,80 dollar efter två bitcoin-transaktioner från Nordfront under augusti månad i år.

– Det verkar som att NMR befinner sig i en ekonomisk knipa och måste lägga tid på att få in pengar, vilket tar tid från annat, säger Daniel Poohl, vd och ansvarig utgivare på Expo.

Daniel Poohl.

Han säger att organisationens ekonomiska problem kan leda till en ökad risk för att medlemmar börjar begå brott och på så vis en radikalisering.

– Vi vet inte i vilken grad det finns kontanter undanstoppade. Men när de inte längre kan sälja sina prylar så får de in än mindre pengar och det kan leda till att organisationen blir mer desperat i sin jakt på pengar, säger Poohl.

Några dagar efter terrorklassningen uppstår även problem att komma in på NMR:s webbsidor.

En person skriver i chatten:

Samtidigt finns flera andra indikationer i chattarna på att både ekonomin och möjligheten att få folk att ställa upp börjar sina.

Jonas Andersson under Prideparaden i Stockholm i början av augusti.

”Kom ihåg att även medlemmar har ett krav på lägsta nivå”, meddelar nästeschefen i, Jonas Andersson, i juni.

Inför nationaldagsfirandet i gruppen hårdnar hans ton i gruppen och han meddelar att det är både ”respektlöst” och ”nonchalant” att i sista stund meddela att man inte kommer.

”I och med det så kommer alla som inte kommer, oavsett orsak, få betala omkostnader på 500 kr vardera. Detta får ni tycka vad ni vill om, men så blir det”.