Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Albert, Albertina

Kampanjade för M och Pride – nu är han med i NMR

Uppdaterad 13.19 | Publicerad 12.41

Han var aktiv i Moderaterna – och engagerad i kampanjer för hbtq-rättigheter under Pride.

Nu är han en av personerna i NMR:s inre krets.

”Jag önskar er alla en ljuvligt skönt solig Führer Freitag!”, skriver han i nazistchatten.

Aftonbladet har i en serie artiklar avslöjat hur medlemmar i nazistiska NMR kommunicerar med varandra i interna chattar. Där skrivs grova våldsfantasier om att döda justitieminister Gunnar Strömmer, djupt antisemitiska inlägg och hat mot homosexuella samt bland vissa en önskan om att ta till mer våld för att störta makten i samhället.

Flera aktiva nazister i NMR har bakgrund från politiska partier.

I chattgruppen finns ett 20-tal medlemmar, framför allt män men även en handfull kvinnor. Två av nazisterna har bakgrund från Sverigedemokraterna.

Aftonbladet kan nu avslöja att en av NMR:s senaste nyrekryteringar, en man i 40-årsåldern från Stockholm, har bakgrund från Moderaterna.

Han var tidigare aktiv i Moderaterna och engagerade sig under Pride.

Kampanjat för M

Under flera år var han aktiv för hbtq-rättigheter och har kampanjat för Moderaterna under Pride-veckan i flera år. Han har varit inbjuden till mingel på Nobeldagen med en ledande politiker i partiet och bland hans vänner på Facebook finns flera kända ansikten från Moderaterna, som även gillat hans bilder eller inlägg.

Enligt nazistchattarna gick han med i NMR efter en träff på nationaldagen i år. Hans första publika aktivitet med nazisterna var på bilträffen Summer Meet i Västerås i juli.

I chattarna skriver han bland annat att ”den liberala demokratin aldrig varit mer fejk och gay än den är i dag”, och att covid och pandemin var judarnas fel.

”Solig Führer Freitag!”

I mitten av juni skriver han att angreppen mot NMR i sociala medier ”är förvirrade och tyder på panik hos klägget i klass med hur det lät efter mordet i Almedalen 2022.”

I chattarna skriver han även: ”Jag önskar er alla en ljuvligt skönt solig Führer Freitag!”

Han är även delaktig i en chattkonversation där nästeschefen uppmuntrar dem att gå med i hemvärnet, om de inte finns hos Säkerhetspolisen eller den öppna polisen.

Nazisten skriver då hur han förbereder sig för kriget:

”En bra stekpanna och en bra kniv (som vapen) samt bra vänner och värmekälla.”

Senare samma kväll skriver han:

”Jag var lite skämtsam. Givetvis behöver vi framförallt samla oss och tänka intelligent och strategiskt och eventuellt ge oss av till skogs under en tid. Vi kan och får dock inte ge upp vårt land på grund av att det är alltför få svenskar som förberett sig och inte heller vårdat sina relationer.”

”Kanske han fått ett sammanhang”

Efter engagemanget för Moderaterna var han aktiv i det högerextrema partiet Alternativ för Sverige. En person som umgicks med honom under hans tid i Moderaterna blir förvånad över att han numera är aktiv nazist i NMR.

– Jag har inte träffat honom på flera år och han är inte aktiv i partiet längre, säger personen.

Personen har ingen kännedom om några nazistiska åsikter alls och beskriver nazisten som en person som sökte sin plats i tillvaron.

– Att han skulle gå med i NMR, det förstår jag inte. Men kanske har han fått ett sammanhang nu, säger personen om nazisten.

En annan person uttrycker förvåning till att mannen i dag är aktiv i NMR, att han var snäll och trevlig och inte uttryckte den sortens åsikter då.

Aftonbladet har varit i kontakt med ex-moderaten.

”Ingen kommentar kring det”, skriver han i ett sms till Aftonbladet.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln