Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Fatima, Leila

Efter terrorklassningen – vill rekrytera mördare

Publicerad 18.58

Några vill sprida bilder när nazister hjälper hemlösa.

Andra vill att organisationen rekryterar mördare.

”Vi behöver fler som (XX). Han är tydligen kapabel och skjuta människor”, skriver en av nazisterna i de slutna NMR-chattar som Aftonbladet tagit del av.

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, är en splittrad organisation.
Det framgår av de interna chattar som Aftonbladet har tagit del av.

Särskilt tydlig blir splittringen timmarna efter att USA terrorklassat organisationen och tre av dess ledare.

Johan Staaf, i solglasögon, vill att organisationen ska välja en våldsammare väg efter terrorklassningen.

Så skriver en av nazisterna i chatten bara minuter efter USA:s besked den 14 juni i år.

Terrorklassningen innebär bland annat att det är olagligt för amerikanska medborgare att göra affärer med organisationen.

I de interna chattarna diskuteras därefter problem som kan uppstå. Kommer deras bankkonton att fungera? Kommer amerikanska nationalister att kunna hålla kontakten med organisationen i Sverige?

Men diskussionen handlar framför allt om vilken väg NMR ska ta nu.

En av nazisterna i chatten, Johan Staaf, vill att organisationen snabbt ska gå en våldsammare väg och rekrytera mördare. I ett inlägg i NMR-chatten skriver han ut namnet på en man som för tillfället sitter häktad, misstänkt för ett mord i stockholmsförorten Jordbro förra året:

Flera av nazisterna deltar i diskussionen. En av dem i chatten svarar att han vill att organisationen i stället ska försöka få med sig den breda massan:

Senare skriver samma person:

Han uppmuntrar till att organisationen ska visa upp sig i positiva situationer, ”positiva, glada miner och med vanligt folk”, och nämner även bilder på när någon har delat ut saker till hemlösa.

”Ni har båda rätt”, skriver nazisten Joakim Kannisto i chatten.

I beskedet från det amerikanska utrikesdepartementet beskrivs NMR som den största nynazistiska grupperingen i Sverige, med förgreningar i Norge, Danmark, Island och Finland, där organisationen varit förbjuden sedan 2020. Organisationen beskrivs som öppet rasistisk, och att medlemmar har utfört våldsamma attacker mot politiska motståndare, demonstranter och journalister.

Nazisternas interna diskussion om vilken väg de ska välja efter terrorklassningen fortsätter i chatten i flera timmar. En 26-årig nazist vill även han attrahera den helt vanliga människan. För några år sedan lämnade han sina uppdrag för Sverigedemokraterna efter Expos avslöjanden om kopplingar till NMR.

I samma inlägg ger han uttryck för hur toppstyrd den nazistiska organisationen är, och hänvisar till att ledningen med Fredrik Vejdeland i spetsen kommer fatta ett beslut, och att oavsett vilket beslutet blir kommer han att följa det.

Aftonbladet har tidigare avslöjat att nazister i hemliga, interna NMR-chattar skriver om att mörda Sveriges justitieminister Gunnar Strömmer. Nazisten Anders Jonsson beskriver där ett mord på justitieministern som en rättfärdig handling att göra, samt att han skulle hylla den som skulle göra något sådant.

Aftonbladet har delat avidentifierade chattar med Robin Andersson Malmros, biträdande föreståndare vid Segerstedtinstitutet och lektor i polisiärt arbete vid Högskolan i Borås. Han forskar på våldsbejakande extremism och håller utbildningar inom ämnet för svensk polis.

Han säger att Aftonbladets material är helt unikt samt att det är ett av de tydligaste exemplen på den interna kampen inom rörelsen mellan å ena sidan revolutionärt våld och terrorism, och å andra sidan de som anser att det krävs ett bredare politiskt stöd innan de kan nå det nationalsocialistiska drömsamhället.

– Chatten indikerar att den typ av press som rörelsen är under också kan ha en radikaliserande effekt för vissa, säger han.

Aftonbladet har sökt Johan Staaf som inte vill svara på frågor. Joakim Kannisto säger om det som skrivs i chattarna:
– Ibland har vi en hård stämning och det är ändå lite med glimten i ögat.

Följ ämnen i artikeln