Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Fatima, Leila

”Är det någon gång en 15-åring ska ha ett så långt straff så är det nu”

I dag faller domen mot tonårstrion

Uppdaterad 10.58 | Publicerad 09.39

Tre mord och sju mordförsök på två barnfamiljer inom loppet av ett dygn.

I dag faller domen mot tonåringarna bakom morden som nu riskerar rekordhöga straff.

– Det hade känts bättre för min klient om de erkänt och visat ånger, säger Rebecka Lewis, målsägandebiträde för en av de drabbade familjerna.

Södertörns tingsrätt har redan konstaterat att det finns övertygande bevisning mot de åtalade; två killar, en ung tjej och en 22-årig man.

I dag klockan 11.00 ska påföljden meddelas.

Och senior åklagare Helena Nordstrand har yrkat på höga straff för de inblandade.

Den misstänkte skytten, som var 16 år när han misstänks ha dödat tre personer, riskerar 12 års fängelse, vilket i så fall skulle bli den högsta påföljd som utdelats för en så ung person.

– Det tror jag, och jag tror också att det är den längsta påföljd som kan dömas ut till någon i den åldern, säger Helena Nordstrand.

Liza Britzelli var ett av offren i skjutningen i Tullinge. Hon blev 20 år gammal.

”Sa åt henne att vända sig om”

Den kille som misstänks ha anstiftat de tre morden och mordförsöken, och som var 15 år vid gärningarna, riskerar 10 års fängelse.

– Att jag yrkar på så långa straff är för att gärningarna är så väldigt brutala och har drabbat oskyldiga barnfamiljer. Är det någon gång en 15-åring ska ha ett så långt straff så är det vid ett sådant här tillfälle, säger Helena Nordstrand och tillägger:

– Det är också enligt en ny bestämmelse i brottsbalken en synnerligen försvårande omständighet att skjutvapen används inom ramen för en gängkonflikt, vilket påverkar straffvärdet och i slutändan påföljden även för unga personer.

Det var den 12 och 13 oktober ifjol som två villor besköts.

Mitt i natten den 12 oktober vaknade en småbarnspappa i Västberga av att någon tog sig in i huset.

Hans hustru hörde hans skrik och ljuden av skottlossning.

Skytten tog sig sedan upp i sovrummet där hon befann sig med en av parets två små flickor.

– Han säger åt mamman att vända sig om. Sedan skjuter han, har mammans målsägandebiträde Rebecka Lewis tidigare berättat.

Dagen efter – ny skjutning

Gärningsmannen skjuter flera skott, ett av dem går genom mammans kropp, vidare genom Nalle Puh och skadar det lilla barnet.

– Vi tror att de kramade om varandra allihopa. Att mamman kramade barnet och barnet kramade Nalle Puh. Det här är det mest fruktansvärda brottmål jag någonsin haft.

Mamman lyckades ta sig ner till sin man men hans liv gick inte att rädda. Själv fick hon livshotande skador men överlevde.

När polisens tekniker undersökte villan i Västberga hittades en blodig Nalle Puh-docka genomborrad av en kula.

25 timmar senare begav sig samma skytt till en villa i Tullinge.

Där bor en känd artist.

Att hans hus blev det nästa att beskjutas beror inte på att han eller hans familj på något vis var inblandade i kriminalitet – det handlar om en hårt arbetande småbarnsfamilj med stort samhällsengagemang – utan på grund av deras släktskap med en kriminell som stod högt upp på en dödslista som då cirkulerade.

Ett stort antal skott avlossades inne i huset.

”Hoppas på rättvisa”

De som dog var en 60-årig mormor och 20-åriga Liza Britzelli som var ett slags bonusbarn till familjen.

– Min klient känner att de som dödade hennes dotter har förstört hennes liv. Hon saknar sin dotter otroligt mycket och hon hoppas på rättvisa för sin dotter, säger Majeed Alnashi, Lizas mammas målsägandebiträde.

Artisten frågar sig i förhör hur han någonsin ska leva ett normalt liv efter det som hänt.

– Jag gör rätt för mig i samhället men nu har någon tagit sig rätten att komma till mitt hem och ta livet av min familj. Varje gång jag ser mina barn tänker jag att det kunde ha varit de.

Villan i Tullinge, hylsor hittades vid utemöblerna.

”Barnen har mardrömslika, fragmentariska minnen”

Även för den överlevande kvinnan i Västberga och hennes två små barn är livet i dag förändrat i grunden.

Kvinnan har behövt hantera allt det som man måste ta tag i när en närstående går bort samtidigt som hon försökt läka från sina skador och ta hand om två traumatiserade barn.

– Sedan har det varit svårt för henne att inte kunna bo i sitt hem. Till en början var det avspärrat, sedan visste man inte om det fanns en hotbild, så hon betalar räntor för en bostad hon fortfarande inte kan bo i. Hon har fått göra allt detta samtidigt som hennes liv är kaotiskt, slaget i spillror, säger kvinnans målsägandebiträde Rebecka Lewis.

Vad barnen minns av natten då deras pappa sköts till döds är svårt att säga, enligt Lewis.

– Det de berättar är mardrömslika, fragmentariska minnen. Äldsta dottern har fått gå i traumaterapi men det fick min klient själv fixa åt sin dotter.

”Enormt saknad”

Kvinnan och de två barnen saknar en make och en pappa som beskrivs som ovanligt snäll, en närvarande och hårt arbetande pappa.

– Hon sa till mig senast igår att det hela är så sorgligt. Han var en man som aldrig klagade, som alltid var glad och som ställde upp för andra. Att detta skulle drabba honom är något hon inte kan förstå, säger Rebecka Lewis.

Advokat Melissa Toutounge Aksöz.

Småbarnspappans mamma och syskon, som befinner sig i hans hemland, är enligt sitt målsägandebiträde Melissa Toutounge Aksöz fortfarande väldigt påverkade av mordet.

– Han är enormt saknad av sin mor och syskon. De har svårt att begripa att en sådant fruktansvärt dåd kunnat ske i Sverige.  De anser att det är väldigt tragiskt och misslyckande av samhället att så pass unga personer kan begå sådana vedervärdiga brott.  

Dagen efter dubbelmordet i Tullinge gick den 15-årige anstiftaren och hans 16-åriga flickvän på shoppingtur i Stockholm och poserade med sina nyinköpta saker.

”Var gick det fel?”

De fyra åtalade; den 17-årige skytten, den 15-årige anstiftaren, den 16-åriga flickan som misstänks för medhjälp och en 22-årig man, har alla nekat till brott.

De har därför heller inte uttryckt någon ånger.

För kvinnan i Västberga var det en av de svåraste sakerna att se under rättegången, enligt Rebecka Lewis.

– Det hade känts bättre för henne om de erkänt och visat ånger. Men den här totala avstängdheten man upplever att de visat har varit jobbig för min klient.

– Men min klient känner inget hämndbehov utan en uppgivenhet och sorg över samhället. Hur kan så unga personer göra så här mot en barnfamilj? De är ju i sin tur också offer på något vis. Var gick det fel?

Följ ämnen i artikeln