Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Fatima, Leila

Döms för morden i Västberga och Tullinge

Uppdaterad 12.34 | Publicerad 10.54

I oktober förra året utfördes tre mord och sju mordförsök på två barnfamiljer inom loppet av ett dygn.

I dag föll en unik dom där en 17-åring döms till 12 års fängelse för morden.

Samtidigt döms två 16-åringar och en 22-åring för inblandning i dåden.

Domen som meddelades i Södertörns tingsrätt är unik.

Inte bara på grund av brutaliteten i gärningarna och de inblandades unga åldrar.

Utan även på grund av de rekordlånga påföljder som rätten nu dömer dem till.

Den 17-årige skytten, som var 16 år när han sköt ihjäl tre personer, döms till 12 års fängelse.

Den 15-åring som anstiftade morden får tio års fängelse.

En 16-årig flicka får sluten ungdomsvård i två år och två månader för medhjälp till mord och en 22-årig man får 16 års fängelse.

Chefsrådman Sofie Jungstedt, som dömt i det långa målet, kallar den unik och berättar hur de kom fram till påföljderna.

– De här gärningarna är brutala och hänsynslösa och man kan konstatera att det är tre personer som avrättats, två vuxna och fem barn som har utsatts för mordförsök, det är anledningen till att vi kommit fram till de här fängelsestraffen. Hade en vuxen person begått de här gärningarna så hade det blivit livstid, säger hon.

En 17-åring, två 16-åringar och en 22-åring döms efter morden.

Det var den 12 och 13 oktober ifjol som två villor besköts.

17-åringen, som då var 16 år, hade tagit sig in i en av bostäderna i Västberga och skjutit ihjäl en 40-årig småbarnspappa.

Därefter tog han sig upp i sovrummet där hon befann sig med en av parets två små flickor.

– Han säger åt mamman att vända sig om. Sedan skjuter han, har mammans målsägandebiträde Rebecka Lewis tidigare berättat.

Gärningsmannen skjuter flera skott, ett av dem går genom mammans kropp, vidare genom ett gosedjur och skadar det lilla barnet.

25 timmar senare begav sig 17-åringen till en villa i Tullinge och mördar en 60-årig mormor och 20-åriga Liza Britzelli som var ett slags bonusbarn till familjen.

– Min klient känner att de som dödade hennes dotter har förstört hennes liv. Hon saknar sin dotter otroligt mycket och hon hoppas på rättvisa för sin dotter, säger Majeed Alnashi, Lizas mammas målsägandebiträde.

Artisten frågar sig i förhör hur han någonsin ska leva ett normalt liv efter det som hänt.

– Jag gör rätt för mig i samhället men nu har någon tagit sig rätten att komma till mitt hem och ta livet av min familj. Varje gång jag ser mina barn tänker jag att det kunde ha varit de.

Även för den överlevande kvinnan i Västberga och hennes två små barn är livet i dag förändrat i grunden.

Kvinnan har behövt hantera allt det som man måste ta tag i när en närstående går bort samtidigt som hon försökt läka från sina skador och ta hand om två traumatiserade barn.

Kvinnan och de två barnen saknar en make och en pappa som beskrivs som ovanligt snäll, en närvarande och hårt arbetande pappa.

– Hon sa till mig senast i går att det hela är så sorgligt. Han var en man som aldrig klagade, som alltid var glad och som ställde upp för andra. Att detta skulle drabba honom är något hon inte kan förstå, säger hennes målsägandebiträde Rebecka Lewis.

Dagen efter dubbelmordet i Tullinge gick den 15-årige anstiftaren och hans 16-åriga flickvän på shoppingtur i Stockholm och poserade med sina nyinköpta saker.

Följ ämnen i artikeln