Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Fatima, Leila

Utredaren: Ett oerhört brutalt trippelmord

Simon Uggla/TT

Uppdaterad 12.29 | Publicerad 05.30

Tre personer sköts ihjäl i sina hem i södra Stockholm inom loppet av ett dygn. Nu döms två pojkar till tolv respektive tio års fängelse för mord och anstiftan.

– Man spelar spel med riktiga människors liv, säger polisens utredningsledare Annika Teckner.

Den 12 oktober 2023 tar sig en maskerad skytt in genom altandörren på en villa i Västberga och mördar en 40-årig småbarnsfar.

En trappa upp möts mördaren av en kvinna med ett litet barn i famnen. Han uppmanar henne att vända sig om innan han skjuter henne i ryggen. Även dottern skadas lindrigt av ett skott.

Ett dygn senare skjuts två kvinnor i 20- respektive 60-årsåldern ihjäl i en villa i Tullinge. I en taxi i närheten grips en 16-årig pojke med ett automatvapen.

– Samma gärningsman tar sig två dagar i rad hem till folk han inte känner, skjuter sig in i husen, söker av och skjuter besinningslöst de människor han stöter på. Det är så oerhört brutalt, säger utredningsledaren Annika Teckner.

Traumatiserade barn

Poliserna som är först på plats beskriver villorna som krigszoner täckta av glassplitter och krutdimma.

– Utöver utredningsarbetet får polisen hantera barnen på de här brottsplatserna där det ligger döda kroppar. De sitter med dem och försöker dämpa situationen, hur man nu ska göra det. När man har säkrat platserna bärs de ut med filtar över huvudet för att de inte ska se det fruktansvärda.

Den i dag 17-årige mördaren döms nu till tolv års fängelse för morden och mordförsök på fem barn och två vuxna som befann sig i husen. En då 15-årig pojke får tio års fängelse för att ha anstiftat dåden. Enligt Teckner beordrade han dödandet som om han spelade ett spel.

– Han skickar ut folk för att mörda och skryter sedan om det. Det är så rått att det känns som att det inte är en människa som gör det här.

Pojken, som kommunicerar med en person han liknar vid en pappa, tros instrueras av någon utomlands.

– Det finns ett antal personer som det skrivits mycket om som gömmer sig i Turkiet, Iran och Irak. Det är någon i den klicken skulle jag säga.

Stoppade blödning

Kvinnan i Västberga, som är läkare, skadades allvarligt av skotten.

– Hon kunde absolut ha dött, men kunde mer eller mindre stoppa in sin hand i skotthålet och hindra blödningen. Hade kulan flyttat sig någon centimeter hade kanske barnet också dött.

För Annika Teckner dröjde det många månader innan hon tog in råheten i ärendet hon arbetade med.

– Man går in i en yrkesroll, men när jag satte mig och läste tidningen som privatperson kom reaktionen och jag kände att, herregud, vad är det jag har jobbat med det senaste halvåret?