Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Fatima, Leila

Tolv års fängelse för 16-årig trippelmördare

TT

Uppdaterad 12.35 | Publicerad 11.02

Avspärrningar utanför det hus i Tullinge söder om Stockholm där två kvinnor sköts till döds i oktober förra året. Arkivbild.

Inom loppet av ett dygn tog sig en 16-årig pojke in i två villor i södra Stockholm och sköt ihjäl tre personer och skottskadade två, däribland en tvåårig flicka.

Nu döms han till tolv års fängelse för trippelmordet och sju mordförsök.

Utöver den i dag 17-årige torpeden döms en 16-årig pojke, 15 år vid tiden för morden, för att ha gett honom uppdraget att utföra morden. Den yngre pojken döms till tio års fängelse, meddelar Södertörns tingsrätt.

”Skjutningarna framstår som oerhört brutala och synnerligen hänsynslösa. Tre personer har avrättats samt två vuxna och fem barn har utsatts för mordförsök i sina hem”, säger Sofia Jungstedt, chefsrådman och ordförande i målet, i ett pressmeddelande.

Sköt sig in

Det var den 12 oktober som den då 16-årige pojken sköt sig in genom en altandörr på en villa i Västberga i södra Stockholm. Där sköt han ihjäl en 40-årig småbarnsfar innan han tog sig upp på övervåningen och riktade vapnet mot mannens hustru som höll parets tvååriga dotter i famnen.

Efter att ha uppmanat henne att vända sig om sköt han henne med två skott i ryggen. Hon överlevde men skadades svårt. Ett av skotten träffade dottern, som skadades lindrigt. I ett intilliggande rum låg parets andra dotter och sov.

Kvällen därpå tog sig pojken med samma tillvägagångssätt in i en villa i Tullinge söder om Stockholm där han sköt ihjäl två kvinnor i 20- respektive 60-årsåldern. Ytterligare en kvinna och tre barn befann sig i huset.

Synnerliga skäl

Straffvärdet för gärningarna som de båda pojkarna döms för motsvarar enligt rätten fängelse på livstid för en vuxen. Det finns enligt domstolen synnerliga skäl att döma dem till fängelse i stället för sluten ungdomsvård trots deras unga ålder.

Att personer under 18 år döms till fängelse är i en historisk kontext extremt ovanligt, men det senaste året har minst fyra andra tonårspojkar mellan 16 och 17 år dömts till fängelse i mellan sex och tio år.

– Jag är rädd för att domstolarna låter sig påverkas av det politiska trycket att utkräva hårdare straff. Så ska vi inte ha det, säger advokat Kristofer Stahre, som företräder den 16-årige pojken, till DN.

En 22-årig man och en 16-årig flicka, 15 år vid tiden, döms till 16 års fängelse respektive sluten ungdomsvård i två år och två månader för bland annat medhjälp till mord.