Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lovisa, Louise

Tonåringens anteckning i cellen: ”Hann ändå göra lite innan jag torskade”

Åtalad för trippelmord – dödshotade vårdare

Uppdaterad 17.45 | Publicerad 17.29

17-åringen poserar dagen innan det första mordet med det man tror är mordvapnet. Bilderna hittades i hans egen telefon.

Rätten hade redan konstaterat att den 17-årige trippelmördaren är skyldig.

Nu skulle det avgöras vad straffet skulle bli.

Då skallade han en skötare blodig och dödshotade flera ur personalen.

Inom loppet av ett dygn misstänks 17-åringen ha mördat tre personer och nära dödat sju till.

Först sköts en småbarnspappa i Västberga till döds.

Skytten gick sedan in i det sovrum där mannens hustru och ett av parets små barn befann sig.

Han bad kvinnan vända sig om – sedan sköt han henne med.

Hon fick livshotande skador men överlevde.

När polisens tekniker undersökte villan i Västberga hittades en blodig Nalle Puh-docka genomborrad av en kula. Man tror att den tvååriga flickan i familjen höll i den när hennes mamma sköts och att kulan gick genom mamman, vidare genom Nalle Puh och sedan snuddade vid flickan.

Dagen efter begav sig 17-åringen enligt åtalet till i en villa i Tullinge. Där öppnade han eld och en ung kvinna och en 60-årig mormor dödades.

På övervåningen befann sig 60-åringens dotter och hennes tre barn.

17-åringen greps strax därefter i en taxi på väg från brottsplatsen.

Det första mordet skedde i Västberga där en helt ostraffad småbarnspappa sköts till döds. Hustrun till den avlidne 40-åringen i Västberga har gett tillstånd om publiceringen av denna bild. Hon vill att alla ska veta att hennes make var mycket älskad och en fantastisk pappa till deras två flickor.

Södertörns tingsrätt har redan slagit fast att det finns övertygande bevisning om att han är skyldig till dåden – nu är det bara vilket straff han ska få som ska avgöras.

En stor rättspsykiatrisk undersökning har gjorts av den åtalade trippelmördaren som visar att han inte led eller lider av en allvarlig psykisk störning. Ingenting hindrar därför att han döms till fängelse eller sluten ungdomsvård när domen meddelas nästa vecka.

Men den rättspsykiatriska undersökningen fick avbrytas i förtid, visar handlingar som Aftonbladet tagit del av.

När 17-åringen först kom till den rättspsykiatriska undersökningsenheten framstod han till en början som lugn och vänlig och deltog i de undersökningssamtal och tester som han erbjöds.

Personalen noterade dock att han verkade omogen och uttryckte sig förhärligande om kriminalitet.

Fick spännas fast

Bara några dagar in i undersökningen, som vanligtvis tar fyra veckor, fick det hela avbrytas. Under en konflikt vid en kvällsfika skallade 17-åringen plötsligt en skötare blodig.

Situationen blev så allvarlig att 17-åringen fick spännas fast.

Dagen efter var han fortsatt upprörd. Han bröt sönder en plastgaffel och hotade att ta sitt liv med den. Han slog mot inredningen och hotade personalen att han skulle utsätta dem för våld om de kom in i rummet.

När de tog sig in spottade han mot dem och gjorde kraftigt motstånd.

På grund av den höga risken för allvarligt våld beslutades det att han skulle återföras till häktet, något som han enligt noteringar i den rättspsykiatriska utredningen verkade nöjd med.

Den i dag 17-årige killen.

Tre mord på 25 timmar

Trots att undersökningen avbröts i förtid har den visat att 17-åringen inte led av en allvarlig psykisk störning vid tiden för de tre morden den 12 och 13 oktober ifjol.

Tvärtom, skriver undersökningsenheten i sitt utlåtande, ”synes han ha agerat i samverkan med andra enligt en tidigare uppgjord plan, och kunnat anpassa sina handlingar efter det överenskomna syftet när så varit påkallat.”

De tre brutala morden i Västberga och Tullinge skakade Sverige i höstas.

Att en då endast 16 år gammal kille inom loppet av 25 timmar kunde mörda tre och nära döda sju tycktes ofattbart.

Även att anstiftaren till mordet var en blott 15 år gammal kille och hans medhjälpare en 16-årig flicka.

Dagen efter dubbelmordet i Tullinge gick den 15-årige anstiftaren och hans 16-åriga flickvän på shoppingtur i Stockholm och poserade med sina nyinköpta saker.

”Hann göra lite innan jag torskade”

17-åringen själv har enligt handlingarna inte visat någon ånger efter dåden som han förnekar att han utfört.

I en lapp som hittats i hans cell har han bland annat skrivit: ”jag hann endå göra lite innan jag torskade”. Han har även skrivit att han förväntar sig att ”få en fyra” (det vill säga fyra års sluten ungdomsvård reds.anm) och att han ska sluta döda folk när han ”kommer ut” och i stället ”satsa mer på para (pengar reds.anm) droger sånt”.

I RPU:n framgår hur 17-åringen haft en problematisk uppväxt. Han växte upp i fattigdom i Somalia och han och hans familj bodde en tid i ett flyktingläger i Etiopien innan de kom till Sverige när han var 11 år.

Den i dag 17 år gamle killen kunde då varken läsa eller skriva och agerade återkommande våldsamt mot andra barn.

Redan 2021, då han bara var 14 år gammal, fanns misstankar om att han var ansluten till ett kriminellt nätverk och efter att han även varit våldsam mot sin egen familj omhändertogs han enligt lagen om vård av unga.

Han var på rymmen från ett HVB-hem vid tiden för de tre morden.

Den 28 augusti meddelas domen. Senior åklagare Helena Nordstrand har trots de åtalades unga åldrar yrkat på långa straff.

– Jag har yrkat på tolv års fängelse för pojken som åtalats för samtliga tre mord och sju fall av försök till mord, tio års fängelse för pojken som åtalats för anstiftan av morden och mordförsöken, två år och två månaders sluten ungdomsvård för den åtalade flickan, samt 16 års fängelse för den i dag 22-årige mannen, har hon tidigare sagt.

ANNONS