Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lovisa, Louise

Attacker mellan Hizbollah och Israel

Uppdaterad 07.45 | Publicerad 04.40

Under natten har konflikten mellan Israel och Hizbollah i Libanon eskalerat med attacker från båda sidor.

Nu har ett nödläge utropats i Israel.

”Första fasen är genomförd”, skriver Hizbollah i ett uttalande.

Följ vår liverapportering om attackerna här.

Följ ämnen
Israel

Den israeliska militären, IDF, har inlett en stor attack mot det den beskriver som Hizbollah-mål i södra Libanon. De uppmanar alla boende i närheten av målen att bege sig därifrån.

”IDF upptäckte att terrororganisationen Hizbollah förberedde sig för att avfyra raketer och missiler mot Israel och som svar på de hoten slår IDF mot terror i Libanon”, skriver IDF på Telegram.

Under tidig söndagsmorgonen slog Israeliskt flyg mot de målen.

IDF:s talesperson Daniel Hagari säger i ett uttalande att Hizbollah förberedde en "omfattande attack mot Israel", skriver New York Times.

– Vi varnar civila i området där Hizbollah opererar att flytta sig från faran omedelbart, för deras egen säkerhet, säger han.

Raketbeskjutning mot Israel, nära gränsen till Libanon.

Hizbollah: Första fasen genomförd

Hizbollah uppger att de avfyrat totalt 320 drönare mot elva militärbaser, skriver Al Jazeera. Milisen uppger att de nu genomfört sin ”första fas” i deras vedergällning attack mot Israel, och att den genomfördes med ”total framgång”.

Vidare menar de att de anföll militärbaser för att ”underlätta passagen för drönare” mot deras mål djupare in i Israel.

”Och drönarna har passerat som planerat”, fortsätter milisens uttalande.

IDF skjuter ned en raket från Hizbollah i norra Israel under söndagsmorgonen.

 

Delar ur israeliska regeringen i möte om krigsutvecklingen under söndagsmorgonen.

Försvarsministern: Nödläge i Israel

Parallellt med Israels attack låter flyglarmet i flera städer i landets norra delar. Hizbollah uppger under tidig söndagsmorgon att de har startat en motattack med ett stort antal drönare. Anledning bakom deras attack uppger de vara att deras ledare Fuad Shukr dödats i en israelisk attack förra månaden.

Vid 05.10 svensk tid gick Israels försvarsminister, Yoav Gallant, ut och uttalade ett nödläge för Israel under de kommande 48 timmarna, rapporterar The Times of Israel.

På grund av den ”speciella situationen” har IDF möjlighet att inkalla restriktioner för befolkningen. Restriktioner har införts från Tel Aviv-området och norrut till den libanesiska gränsen.

Under morgonen har Yoav Gallant även samtalat med USA:s försvarsminister Lloyd Austin för att informera honom om den aktiva attacken. Duon ska även ha diskuterat ”vikten av att undvika en regional eskalering”, enligt The Times of Israel.

Talespersonen från USA:s Nationella säkerhetsråd, Sean Savett, uppger för New York Times att president Joe Biden ”noggrant följer händelserna i Israel och Libanon”.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln