Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bartolomeus

Ukraina skrattar åt Putins Tiktok-general i Kursk: ”Clown”

Uppdaterad 19.47 | Publicerad 19.04

Ukraina skrattar åt Putins propagandageneral i Kursk-området, Apti Alaudinov.

– Ät popcorn och kolla när vi utplånar ukrainarna, sade han nyligen.

Sen flydde Alaudinovs soldater och nu hängs han ut som clown på Youtube.

Följ ämnen
Ukraina

I dag på Ukrainas självständighetsdag, 33 år efter frigörelsen från Sovjetunionen den 24 augusti 1991, konstaterade president Volodymyr Zelenskyj att Ukraina har vunnit hela världens hjärtan i kampen mot Ryssland. Han kallade Putin för ”en sjuk farbror” och tillade att ”ondskans bumerang” har skickats tillbaka.

Zelenskyj syftade på Ukrainas invasion av Kursk-området, som nu pågått sedan 6 augusti. Tusentals ryska soldater har tagits tillfånga och på lördagen fortsatte ukrainska armén att utvidga det över tusen kvadratkilometer stora område som ockuperats, enligt The Insider.

Tjetjeniens ledare Ramzan Kadyrov, 47, tillsammans med Apti Alaudinov, 50.

Propagandamakare

Sedan invasionen inleddes har generalmajor Apti Alaudinov – befälhavare för det tjetjenska spetsnazförbandet Achmat i Kursk – dagligen spridit felaktig information om läget och trätt fram som Kremls främsta propagandamakare i området.

Den 6 augusti tyckte han att ryssarna skulle ta fram popcorn och lugnt bevittna hur ukrainarnas ”sista reserver kommer att utplånas av oss”, två dagar senare hette det att ”situationen är inte kritisk”, den 10 augusti att ”vi kontrollerar situationen till hundra procent”, fyra dagar senare att ”vi har blockerat motståndaren” och den 18 augusti att ”motståndaren har stoppats”, skriver BBC.

I verkligheten övergav Alaudinovs spetsnaz-soldater sina positioner och retirerade.

Nu kallas generalmajoren för ”den mest skrattretande, löjliga och lögnaktiga clownen i ryska armén” av youtubern Michael Nacke, i en video som fått 2,3 miljoner visningar.

En värnpliktig rysk 19-årig soldat som tagits tillfånga av ukrainska armén berättar hur Alaudinovs tjetjenska soldater flydde:

– De tar till benen vid varje fara, för att inte bli tillfångatagna. Därför hamnade vi i fångenskap, säger han till den exilryska tidningen Sever Real.

”Det tjetjenska folket skam. Ryska arméns största clown.”

Filmar till Tiktok

Generalmajorens förband Achmat kallas ibland för ”Tiktok-soldater”, eftersom de oftare filmar varandra och postar videorna i sociala medier än deltar i regelrätt strid, enligt The Insider.

Apti Alaudinov har inte bara retat upp ukrainarna, han har också gjort sig till ovän med många ryska soldatmödrar. De är upprörda över att många värnpliktiga – som Putin vid krigets början lovade inte skulle skickas till fronten, bara yrkesmilitärer och frivilliga – har tagits tillfånga i Kursk-området. Minst 81 ryska värnpliktiga är försvunna och 38 har tagits tillfånga av Ukraina, enligt BBC.

Alaudinov hävdade i sin Telegram-kanal den 19 augusti att de värnpliktiga ryska 18-åringarna inte är några spädbarn som ska ”skickas i säng med napp” utan de är på plats ”för att försvara sitt fosterland”. Om de dör ”hamnar de i paradiset”, så mödrarna behöver inte vara ledsna.

Apti Alaudinov har laddat upp 402 filmer på Tiktok.

Den muslimske generalmajoren, som står nära Tjetjeniens ledare Ramzan Kadyrov, har en lång historia av uppseendeväckande uttalanden bakom sig. När han var biträdande inrikesminister i Tjetjenien 2013 uppmanade han tv-tittarna att döda Kadyrovs fiender:

– Gör vad ni vill med dem, sade Alaudinov.

Året efter utsattes han för internationella sanktioner, sedan han torterat meningsmotståndare i Tjetjenien.

I augusti 2022 fick Alaudinov utmärkelsen ”Rysslands hjälte ” av Vladimir Putin, och i april 2024 utnämnde presidenten honom till vice chef för ryska försvarsministeriets militärpolitiska arbete. Putin ser dessutom Apti Alaudinov som en möjlig efterträdare att ta över Tjetjenien efter Ramzan Kadyrov, enligt den exilryska tidningen Novaja Gazetas källor.