Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jon, Jonna

Expert: Efter attacken – vedergällning väntas

Uppdaterad 13.50 | Publicerad 13.37

Ukrainas offensiv i Kursk och den senaste drönarattacken mot Moskva prövar Rysslands tålamod.

Nattens drönarattack mot Ryssland och Moskva beskrivs som ”en stark markering”.

Nu förväntar sig militärexperten Roger Djupsjö en hämndattack.

– De lär fortsätta intensivare för att visa ”vi är starkare än ni är”, säger han.

Ukrainas nattliga drönarattack mot Moskva beskrevs som ”ett av de största försöken att attackera Moskva med drönare hittills" av stadens borgmästare Sergej Sobjanin.

De senaste månaderna har flera attacker genomförts med några enstaka drönare. Men under natten var den större. Elva drönare sköts ned i Moskva och totalt 45 stycken sköts ned i olika delar av Ryssland, rapporterar The Independent.

Att penetrera det ryska luftförsvaret runt huvudstaden och nå de militära målen är en svår uppgift. Men inte omöjlig, enligt majoren och militärexperten Roger Djupsjö.

– Jag tror att alla försvarade platser har en svag punkt, kan man lista ut den så kan det vara fullt möjligt. Men det är en svår uppgift att få till.

Militärexperten Roger Djupsjö.

Väntar sig vedergällning

Under det nu två år gamla kriget har liknande attacker genomförts från Ryssland mot Kiev. Nattens attack ser Roger Djupsjö som en uppmaning att Ukraina kan ge tillbaka med samma mynt. Nu förväntar han sig dock en vedergällning från öst.

– Ryssland brukar svara inom kort med att skicka ännu fler. De vill inte visa sig svaga. De lär fortsätta intensivare för att visa ”vi är starkare än ni är”, det är hela tiden mantrat.

Parallellt med detta är Ukrainas offensiv i Kursk, den största invasionen av ryskt territorium sedan andra världskriget, inne i sin andra vecka. Kopplingen till drönarattacken är solklar.

– Detta är en signal till omvärlden men framför allt ryska befolkningen och ledarskapet att Ukraina flyttar in kriget på deras territorium. Bara att skicka drönarna är en signal som är ganska stark, säger Roger Djupsjö.

Rysslands president Vladimir Putin.

Ger nytt liv i offensiven

Det ger ingen uppenbar militär fördel för markförbanden vid frontlinjen i Kursk. Men det ger ett psykologiskt övertag och höjer både stridsvärde och stridsvilja i Ukraina.

– Så enkelt fungerar människan att det är rätt skönt att ge igen och inte bara ta emot, säger han och fortsätter:

– Och man visar ryska befolkningen och världen att Ukraina inte är uträknat på något sätt.

Offensiven uppges nu vara mellan 28–35 kilometer in i Ryssland, och Kreml har förflyttat förband för att stärka upp försvaret. Tre nya grupperingar har skapats och döpts efter sina regioner: Kursk, Belgorod och Brjansk, rapporterar The Guardian. Samtidigt växer oron i Ryssland för att värnpliktiga används i kriget.

Experten: Rysslands reserver dåligt utbildade

Men om vindarna vänt är för tidigt att sia om.

– Detta är ett mastodontkrig som genomförs just nu. Det är en väldigt liten del militäroperativt man slåss om i Kursks, säger Roger Djupsjö.

Offensiven fortsätter, men går långsammare och långsammare. För nu vet Ryssland vad som pågår och vad Ukraina är intresserade av.

– Men men har inte lyckats samla ihop förband som har förmåga att få Ukraina att lämna området, man har inte fått till anfall.

Han säger att förbanden är ”hopplockade” och kan endast klara enklare försvarsuppgifter.

– Det är värnpliktiga och hoprafsade förband. Deras reserver består ofta av dåligt utbildade soldater, vi ser inga större stridsvagnsförband som skulle klara av att få Ukraina att backa, säger han.

Rök från en flygplats i Kursk efter en drönarattack.

Följ ämnen i artikeln