Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jon, Jonna

Mammor letar sina värnpliktiga söner i Kursk

Mia Holmberg Karlsson/TT

Publicerad 2024-08-17 06.45

Inga värnpliktiga deltar i kriget mot Ukraina, enligt Moskva. Men sedan Ukraina tagit kriget in i Ryssland har flera värnpliktiga inte gått att nå, enligt deras familjer. Nu växer farhågorna.

”Du lovade oss att de inte skulle delta i strid”, skriver en mamma till president Putin.

Sedan Ukraina inledde sin offensiv i den ryska gränsregionen Kursk har Jekaterinas, Irinas, Julias och Svetlanas söner inte hörts av. Nu letar mammorna desperat – ringer sjukhus, skannar Telegramchattar och söker efter sönernas stridskamrater i sociala medier, rapporterar ryska oberoende Vjorstka.

Moskva har upprepade gånger bedyrat att värnpliktiga inte ska skickas till kriget. Redan veckorna efter krigsutbrottet 2022 lovade Vladimir Putin att värnpliktiga inte skulle delta i striderna mot Ukraina.

Men enligt Vjorstkas uppgifter kan hundratals unga värnpliktiga ha befunnit sig i Kursk när ukrainarna anföll.

”På skjutbanan en gång”

Vad som har hänt dem är oklart. Minst fyra har identifierats som krigsfångar via ukrainska Telegramkanaler, skriver The Moscow Times. En av dem är Jaroslav Tipusjak, som i en intervju inspelad efter tillfångatagandet säger sig ha saknat all erfarenhet när Ukraina anföll och han plötsligt förväntades ta till vapen.

– Vi var på skjutbanan en gång. Jag sköt två skott, säger han i intervjun.

Enligt flera värnpliktiga som Vjorstka pratat med fanns oro för en kommande ukrainsk offensiv mot Kursk – men inget gjordes för att förflytta de unga.

– Varför hölls de så nära gränsen? Varför? Utan vapen och allting. Vad skulle pojkarna göra? Slåss med spadar? frågar sig Natalija Appel, farmor till en 19-årig värnpliktig som saknas i Kursk, till det ryska oberoende journalistkooperativet Bereg.

”Du lovade oss”

Ett stort antal föräldrar till värnpliktiga i Kursk har vänt sig till försvarsdepartementet i Moskva för att få veta vad som hänt deras söner, rapporterar The Moscow Times. Men utan att få svar.

Enligt ryska oberoende medier har flera värnpliktiga den senaste veckan – till familjernas fasa – fått veta att de ska skickas till Kursk ”enligt order uppifrån”. I en namninsamling med närmare 10 000 underskrifter kräver en grupp mödrar att president Vladimir Putin drar tillbaka alla värnpliktiga från stridszonerna vid gränsen.

”De har ingen erfarenhet av att strida, inga vapen”, skriver en mamma i texten riktad till presidenten.

”Du lovade oss att de inte skulle delta i strid. Vi trodde på dig.”